Vrachtwagens met witte vlag gaan op pad om het volk van voedsel en medicatie te voorzien.
Vrachtwagens met witte vlag gaan op pad om het volk van voedsel en medicatie te voorzien. Onbekend / Nationaal Archief

Meer aandacht voor Operatie Faust

25 februari 2020 om 06:47 Historie

HEUVELRUG Dit jaar is het vijfenzeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam en Nederland werd bevrijd. Op dat moment is er in het westen van het land sprake van hongersnood. Mensen zijn door het gebrek aan voedsel en medicatie ernstig verzwakt. Er vallen doden door de honger. In mei 1945 wordt daarom de operatie Faust gestart.

Danny van der Linden

Met Operatie Market Garden startte in september 1944 de bevrijding van Nederland. Na de aanval op de stranden van Normandië zijn de geallieerden in noordelijke richting opgetrokken. Eenmaal over de grens richten de bevrijders zich op het oosten, waar 'de vijand' immers vandaan komt. Daardoor blijven het noorden en het westen van ons land nog onder Duitse supervisie vallen. Als het winter wordt is de situatie erbarmelijk. De hongerwinter kost in de grote steden naar schatting tussen de 22.000 tot 25.000 mensen het leven.

ACHTERVELD Op 30 april wordt het 'Akkoord van Achterveld' gesloten. In dit akkoord tussen de geallieerden en de Duitsers wordt besloten dat de geallieerden toestemming kregen om voedsel te verdelen in bezet gebied. Bommenwerpers beginnen aan de operaties Manna en Chewhound. Deze codenamen staan voor voedseldroppings vanuit de lucht.

TRANSPORT Vrijwel tegelijkertijd start de Operatie Faust: voedseltransport over de weg. De Duitsers geven Engelse en Canadese vrachtwagens toestemming voedselpakketten uit te delen in bezet gebied. Het het gebied rond Wageningen en Rhenen wordt tot neutraal gebied uitgeroepen en de vrachtwagens met levensmiddelen en medicijnen moeten over de weg op pad om de bevolking te bereiken.

Vanuit opslagplaatsen in de omgeving van Oss worden de voorraden voedsel naar Den Bosch gebracht om van daaruit naar de Nude, een stuk land tussen Wageningen en Rhenen, vervoerd te worden. Burgers laden de vrachtwagens vol.

HEUVELRUG Op de vroege morgen van 3 mei rijden talloze vrachtwagens met een witte vlag over de nog bezette Utrechtse Heuvelrug. In totaal worden tweehonderd Britse en Canadese vrachtwagens ingezet. Zij vervoeren de voedselpakketten waar onder meer biscuit, blikken vlees, vet, gecondenseerde melk, zout en suiker in zitten.

De rit gaat over de Utrechtse Heuvelrug naar Utrecht. In de Domstad worden de waren voor verdere distributie opgeslagen in onder andere de groenteveiling aan de Croeselaan en in meelfabriek 'De Korenschoof'.

AANDACHT De organisatie Keep Them Rolling (KTR) organiseert begin mei 2020 een programma om Operatie Faust onder de aandacht te brengen. KTR is een landelijke vereniging met ruim 1500 leden en vijfduizend voertuigen, met de doelstelling om als een rijdend museum, militaire voer-, vaar- en vliegtuigen die tijdens WOII gebruikt en/of gefabriceerd zijn, in stand te houden.

Op 5 mei wordt de herdenkingsrit deels over de Utrechtse Heuvelrug gehouden. Dan zullen de leden van KTR met de oude voertuigen onder andere door Leersum rijden.

Voor deze bijzondere rit komen driehonderd man van het Canadese leger, waaronder veteranen, naar de Utrechtse Heuvelrug.

advertentie
advertentie