Fietsenmaker Hamidfreza is in de fietsenwerkplaats van het AZC in Leersum bezig met de fiets van een andere bewoner.
Fietsenmaker Hamidfreza is in de fietsenwerkplaats van het AZC in Leersum bezig met de fiets van een andere bewoner. Prima Perspectief

Fietsenproject AZC Leersum groot succes

11 februari 2020 om 11:02 Maatschappelijk Deel je nieuws

Burgemeester Naafs opende eind december 2019 de fietsenwerkplaats in het AZC Leersum. Sindsdien zijn er tientallen fietsen van AZC-bewoners gratis gerepareerd. Verder werden er meer dan veertig gebruikte fietsen verkocht. De drie amateur-fietsenmakers krijgen perspectief op een leerstage bij fietsenmakers in onze gemeente.

Voor de bewoners van het AZC betekent een fiets heel veel. Ze hoeven niet meer een uur te lopen naar Doorn of Leersum voor boodschappen of taalles. Van hun zeer kleine toelage gaat geen geld meer naar een duur buskaartje.  

De fietsenwerkplaats biedt de mogelijkheid om voor een symbolisch bedrag een goede fiets te kopen. Kinderfietsjes worden gratis voorzien van leuke bellen en fietsverlichting. Als er iets kapot gaat, staan de fietsenmakers-in-opleiding klaar voor reparaties. Nieuwe onderdelen worden tegen halve prijs in rekening gebracht. De verkoop van de gebruikte fietsen houdt alles financieel draaiende.

De werkplaats krijgt steeds meer een sociale functie. Klanten kunnen er wachten tot hun fiets is gerepareerd. Intussen genieten ze van een kopje koffie of thee en praten ze met elkaar. Er zijn stripboekjes voor kinderen.

Komt iemand om zijn fiets te laten repareren, dan is de eerste vraag of hij dit eventueel zelf wil doen, bijvoorbeeld als het gaat om een lekke band of verlichting. Dan blijkt dat veel klanten dat ook leuk vinden en vaak best handig en technisch onderlegd zijn.

Een aantal keren kwam de GGZ-medewerkster van het AZC op bezoek. Ze vertelde hoe belangrijk dit project is om een aantal bewoners die zij als cliënten heeft weer iets zinvols te laten doen. Het geeft structuur en invulling aan hun leven en versterkt hun zelfvertrouwen.

Prima Perspectief, de vrijwilligersorganisatie die zinvolle vrijwilligersactiviteiten mogelijk maakt voor asielzoekers en statushouders, is verantwoordelijk voor dit fietsenproject. De staf van het AZC verleent alle medewerking.

De fietsenwerkplaats is open op dinsdag en donderdag van 14.00 - 17.00 uur. Dan werken daar 2 amateur-fietsenmakers samen met coaches van buiten. Deze coaches zijn op één dagdeel per week vooral gastheer/vrouw en zorgen namens Prima Perspectief voor financiële en logistieke ondersteuning.

Prima Perspectief zoekt nog coaches. Informatie bij Willy Marks 06-80165980. Wie een fiets over heeft, kan die op de openingstijden van de werkplaats bezorgen bij de receptie van het AZC in Leersum. Inlevering bij de Eurowinkel in Driebergen is ook mogelijk.

advertentie
advertentie