Afbeelding
Janus Visser/BDU

Iets meer kinderen gevaccineerd in de Heuvelrug

5 februari 2020 om 15:00 Zorg

HEUVELRUG De daling van het aantal gevaccineerde kinderen lijkt tot stilstand gekomen. Zowel landelijk als in de Heuvelrugdorpen laten iets meer ouders hun kinderen inenten tegen besmettelijke infectieziekten, zoals difterie, kinkhoest, mazelen en bof. Maar omdat de vaccinatiegraad bij zuigelingen hier nog steeds onder het landelijk gemiddelde ligt, is er werk aan de winkel voor de gemeente en de GGD.

Michiel Schaaij

NORMEN Dat blijkt uit schriftelijke antwoorden van het college op vragen van VVD- en D66-raadsleden. De vaccinatiegraad is niet alleen landelijk aan de lage kant, Utrechtse Heuvelrug voldoet ook bij lange na niet aan de normen van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Burgemeester Frits Naafs schrijft, dat kinderen gezond en veilig moeten opgroeien. Ziekten mogen niet terugkomen omdat te weinig mensen gevaccineerd zijn, vindt hij.

BEZORGD Volgens de Verenigde Naties dient 95 procent van de kinderen tegen infectieziekten te zijn ingeënt. Maar in de Heuvelrugdorpen werd volgens de nieuwste cijfers slechts 88,8 procent van de zuigelingen door een prikje beschermd. Gemeenteraadsleden van VVD en D66 zijn al langer bezorgd over de weerstand van ouders tegen vaccinaties en trokken een tijdje geleden weer aan de bel. 

Maar Heuvelrug blijft nog steeds achter bij norm

WEIGEREN Volgens het antwoord van burgemeester Frits Naafs zijn er twee groepen inwoners die niets voelen voor de zogenoemde DKTP- en BMR-prikjes. Zo weigeren kritische ouders de inentingen in eerste instantie om hun kind de kans te geven, de ziekte zelf door te maken en te overwinnen. Ze laten de mogelijkheid open om later alsnog de prikjes te gaan halen. 

GELOOF Een tweede groep ouders weigert vanuit hun geloofsovertuiging om mee te werken aan het Rijksvaccinatieprogramma. Volgens de gemeente ligt de vaccinatiegraad in Leersum en Amerongen het laagst. Toch bungelen die twee Heuvelrugdorpen niet onderaan het lijstje van regiogemeenten. In Renswoude en Rhenen laten nog minder ouders hun kinderen inenten tegen infectieziekten.

GOED NIEUWS Het Heuvelrugcollege beschouwt de kleine stijging van het aantal inentingen als goed nieuws. Om die trend door te trekken, zijn volgens de gemeente meer gesprekken met ouders nodig. Die moeten vooral in een rustige omgeving plaatsvinden. ,,De ervaring leert dat een groot deel van de ouders op basis hiervan alsnog besluit om hun kind te laten inenten", aldus burgemeester Naafs.

KWETSBAAR Volgende maand organiseren de gemeente en de regionale GGD een speciale bijeenkomst over vaccineren. Daar praten scholen, verloskundigen, kinderopvang, huisartsen, kerken en het Sociaal Dorpsteam over onderlinge samenwerking met betrekking tot de inenting van kleine kinderen. 

advertentie
advertentie