Afbeelding
Edith Hazelzet

ALS-actie brengt ruim 20.000 euro op

8 februari 2020 om 07:19 Maatschappelijk

LEERSUM Vrijdag 31 januari ontving Gert Knepper, de echtgenoot van Mirjam Schaap, een cheque t.w.v. ruim 1500 euro uit handen van Albert Heijn Leersum. De opbrengst van de statiegeldactie is de laatste bijdrage aan de lokale actie VocALS ten bate van ALS-onderzoek. Initiatiefneemster Mirjam Schaap overleed op 3 januari op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte.

Edith Hazelzet

'Midden in de winter begreep ik eindelijk dat er in mij een onoverwinnelijke zomer huisde'. Zo leefde Mirjam Schaap met ALS. Tijdens het ziekteproces, dat iets meer dan twee jaar duurde, bleef ze positief. Maar dat vond zij geen verdienste van zichzelf. ,,Optimisme zit in mijn aard, en het wordt eerder meer dan minder. Ik herken me erg in dit zinnetje uit een boek van Isabel Allende," zei ze hierover. Mirjam Schaap maakte indruk op haar omgeving door de manier waarop ze omging met de ziekte, die haar lichamelijk steeds meer beperkte. Pro-actief nam ze beslissingen en regelde ze zaken zelf, zolang ze dat kon. Ook aan het organiseren van VocALS leverde ze nog een actieve bijdrage.

AFSCHEID Op 28 september vorig jaar genoot Mirjam Schaap intens van de muzikale benefietactie, maar daarna ging ze hard achteruit. Zo hard, dat het niet meer ging. Op 3 januari kwam er een einde aan het leven van een bijzondere vrouw, die voor velen van grote betekenis is geweest. Naar de herdenkingsbijeenkomst op 8 januari in SCC De Binder kwamen zeker driehonderd mensen.

De avond had een informeel karakter: ,,Sommigen vonden het bijna een feestje, maar zo had Mirjam het bedacht. Zo wilde zij het," vertelt Gert Knepper. ,,Mensen mochten schrijven en tekenen op haar kist. En wie daaraan behoefte had kreeg de microfoon om herinneringen aan Mirjam te delen." Zo spraken er vrienden, oud-collega's en familieleden. ,,En natuurlijk was er muziek, want dat was Mirjams lust en leven. Het was een goed afscheid. We hebben met elkaar echt Mirjams leven gevierd."

GEDREVEN Mirjam Schaap was een gedreven persoon, die met haar werk echt het verschil wilde maken. Zelf schreef zij hierover: ,,Mijn passie is om mensen, waar ze ook werken en wat ze ook doen, in staat te stellen hun leven en werk bewust vorm te geven en over het voetlicht te brengen. Er is moed voor nodig om bewust naar je leven te kijken. Er is soms nog veel meer moed voor nodig om daar actief iets aan te veranderen."

Mirjam Schaap was trainer en coach, en werkte zowel voor de FNV Kaderacademie als voor het platform 'Villa Balans', dat zij mede oprichtte. In dit netwerk met andere coaches bood zij ondersteuning aan partners van mensen met een depressie of andere psychische aandoeningen. Ze deed hiernaar onderzoek en schreef samen met Ingrid Schoen het praktisch ingestoken boek 'Samen leven met psychische klachten'.

HUIS VAN JE LEVEN De laatste jaren ontwikkelden Schaap en Schoen samen de gespreksmethodiek 'Huis van je Leven'. Hiermee werken inmiddels honderden zorgprofessionals in hun hulpverleningsgesprekken. Vorig jaar schreef Mirjam Schaap ondanks haar ziekte mee aan het werkboek hierover. ,,We presenteerden dit op het 'Huis van je Leven'-festival in Doorn op 20 september," vertelt Ingrid Schoen. ,,Erg fijn dat we dat nog samen hebben kunnen doen. Mirjam hield ondanks haar ziekte zin in het leven, en ze had de sterke behoefte haar hersens te blijven gebruiken om te werken aan wat zij zo belangrijk vond."

De 'Huis van je Leven'-methode geeft hulpverleners handvatten om gestructureerd gesprekken te voeren, waarbij men sneller tot de kern kan komen en waarbij de cliënt een actieve rol heeft. ,,Onze ambitie hiermee was groot; we zouden willen bereiken dat alle hulpverleners hiermee werken. Nu mag ik ons gedachtegoed alleen uitdragen, en dat is best wel even lastig. Mirjam en ik konden lezen en schrijven met elkaar. Ze is onvervangbaar, maar ik zet dit voort met Mirjams enorme drive in gedachten." Vanuit het merk 'Huis van je Leven' zal structureel gedoneerd worden aan de Stichting ALS Nederland: ,,We blijven dit doen tot er een medicijn is om deze afschuwelijke ziekte te bestrijden."

OPBRENGST De donatie van statiegeldbonnen door klanten van Albert Heijn bracht 1574,40 euro op, waarmee de VocALS-actie in zijn geheel ruim 20.000 euro opleverde. AH-eigenaar Klaas-Jan Koelewijn vertelde vrijdag, dat dit de één na hoogste opbrengst ooit was van de statiegeldacties in zijn winkel. ,,Leersum is echt een vrijgevig dorp. Collega's in de omtrek zijn al blij met een paar honderd euro. Hier ligt het meestal rond de duizend. Deze actie hebben we in verband met Mirjams overlijden, in overleg met de familie iets langer door laten lopen, met dit mooie resultaat. Ik heb de indruk dat VocALS veel heeft losgemaakt in het dorp."

NIEUWE VARIANT Carine Roos, goede vriendin van Mirjam Schaap, gaat in gesprek met de Stichting ALS Nederland om een deel van de opbrengst van de actie te gebruiken voor het ontwikkelen van een speciale variant van de gespreksmethodiek van Schaap en Schoen. ,,Het was Mirjams grote wens om 'Het Huis van je Leven' in te zetten voor het voeren van gesprekken met kinderen waarvan een ouder terminaal ziek is, of dat nu ALS is of een andere ziekte. Het zou heel mooi zijn als Mirjams werk zo voortleeft."

De FNV omschreef haar inzet en idealisme als de kern van Mirjam Schaap, in een bijzonder persoonlijke overlijdensadvertentie in een landelijke krant: ,,Mirjam deed er alles aan om mensen sterker, de samenleving beter en de wereld mooier te maken. Haar bijdrage deed ertoe. Altijd.'

advertentie
advertentie