Initiatiefnemers Peter Borsje (links) en Hendrikje van Leest (rechts) van theaterwerkplaats De Spelerij.
Initiatiefnemers Peter Borsje (links) en Hendrikje van Leest (rechts) van theaterwerkplaats De Spelerij. Victor Schutijser

Nieuwe theatergroep in Driebergen

30 januari 2020 om 15:56 Podiumkunsten

DRIEBERGEN Na een paar proefavonden gaat theaterwerkplaats 'De Spelerij' in de Cultuurhoek maandag 3 februari echt van start. De werkplaats is een initiatief van Peter Borsje en Hendrikje van Leest. Met de werkplaats willen zij mensen helpen hun creatieve, of hoe ze het zelf liever zeggen, spelende, kant te laten zien.

Victor Schutijser

,,De spelende mens zit in iedereen, van kinds af aan. Soms verliezen we het spelende kind door onze werkende en denkende kant. Door te kijken waar je talent ligt kom je weer terug bij het spelen", weet Peter Borsje.

,,De theaterwerkplaats is bedoeld om de drempel voor de theaterzaal weg te halen. Er is een mooie theaterzaal in de Cultuurhoek, als je daar iets mee wilt kunnen wij je daarmee helpen", vertelt Hendrikje van Leest. ,,We hebben al mensen bij De Spelerij die al eens met zang bezig zijn geweest, maar nu iets met improvisatie willen doen."

GEEN TONEELVERENIGING ,,We werken niet met een voorgeschreven format, zoals bij een toneelvereniging. Iedereen kan zelf bepalen waar hij of zij aan werkt. Dat kan solo zijn, of in een klein groepje", vertelt Van Leest. ,,Het kan ook zo zijn dat je solo begint en dat er mensen aanhaken die kansen zien om bij te dragen", voegt Borsje toe.

,,We willen mogelijk maken wat jij wilt doen, door de juiste mensen bij elkaar te brengen en feedback te geven. Dat doen we met de hele groep. Sommige mensen vinden het fijn om thuis aan de slag te gaan en alleen te komen om iets te laten zien en feedback te krijgen, anderen komen elke keer en werken hier aan hun stuk", weet Borsje.

OPEN PODIUM ,,Hier krijg je hulp met je spelvraag, om verder te komen met wat je wilt laten zien. Naar aanleiding van je vraag krijg je individuele spelcoaching, om je idee naar het podium te helpen", licht Van Leest toe. ,,De focus ligt op kleinkunst podiumvoorstellingen. Op de spelavonden beginnen we met een gezamenlijke warming-up, die vanuit verschillende disciplines kan komen zoals zang, dans en meer.''

THEATERMINIATUUR Een van de dingen waar naartoe gewerkt wordt, zijn diverse theaterminiatuurtjes binnen de Cultuurhoek. ,,Deze miniatuurtjes kunnen 1 liedje zijn tot een voorstelling van 20 minuten, gespeeld in een van de ruimtes in de Cultuurhoek. Het lijkt ons leuk in elk hoekje een verhaal te beleven is", zegt Van Leest. ,,Van een strijkorkest op de WC tot een klein toneelstuk in een schilderatelier, het mag allemaal." Deze miniatuurtjes moeten echt 'community art' worden, mensen uit Driebergen met een verrassend verhaal.

De Spelerij zoekt nog spelers, die opzoek zijn naar een coachingsmoment of die 10 lessen mee willen doen. Maandag 3 februari starten de om-de-week spelavonden. Elke donderdag is er een open koffie-inspiratieochtend. Meer informatie en aanmelden via despelerij@outlook.com

advertentie
advertentie