Marieke, geflankeerd door Mick (l) en Fenna
Marieke, geflankeerd door Mick (l) en Fenna John Beringen

'Leerlingen in contact met leeftijdgenootjes'

30 januari 2020 om 10:49 Maatschappelijk

DRIEBERGEN Onlangs is de stichting Friendshifts opgericht, een organisatie die tot doel heeft om via scholen kinderen uit verschillende culturen met elkaar in contact te brengen. Initiatiefneemster Marieke van der Laan vertelt er meer over.

John Beringen

,,Kinderen die opgroeien in landen waar veel armoede heerst, hebben veelal het idee dat hun situatie niet te verbeteren is. Wat centraal staat in onze filosofie, is om die kinderen te wijzen op het feit dat een goede scholing meer kans geeft op een baan en dat dit bijdraagt tot een beter leven. En daarnaast is het ook heel belangrijk dat ze in contact komen met leeftijdsgenootjes uit onze samenleving. Wat je namelijk altijd ziet, is dat kinderen uit verschillende culturen onderling heel veel ervaring uitwisselen en ook belangstellend zijn naar hoe men in een totaal ander land leeft." Met deze missie bezocht Van der Laan India, Jordanië en Birma. ,,Waarschijnlijk ga ik ook naar Brazilië, maar op dit moment heb ik de activiteiten gericht op Togo."

Mick, de zoon van één van de vriendinnen van Van der Laan, is samen met zijn vriendinnetje Fenne op bezoek. Ze laten weten eveneens een steentje bij te dragen. ,,We wilden eerst met de zegeltjes van de Lidl knuffelbeestjes bij elkaar sparen om die naar Togo te sturen, maar dat bleek bij nader inzien niet zo'n goed idee omdat dat speelgoed snel vuil wordt", laat Mick weten. Fenna vult aan: ,,Daarom gaan we op Koningsdag wafels bakken waarvan we de opbrengst afdragen." Van der Laan hoort het goedkeurend aan.

EIGENWAARDE ,,Een ander essentieel punt waar wij ons op richten is dat bij kinderen uit een arme cultuur hun eigenwaarde wordt vergroot", merkt ze op. ,,En je komt ook wel grappige dingen tegen, hoor. In Togo wordt bijvoorbeeld ook kerst gevierd. Maar daar bestaan geen naaldbomen zodat er een palmboom wordt versierd. En als de kinderen daar horen hoe hier de winter er uit ziet met sneeuw en ijs en dat we ons heel dik moeten inpakken als we naar buiten willen, dan geloven ze hun oren in eerste instantie niet. Ze kennen daar weliswaar ook het begrip winter, maar dat houdt slechts in dat het een korte periode iets minder warm is. Ze kunnen zich ook niets voorstellen bij een temperatuur onder het vriespunt."

SPULLEN EN GEBRUIKEN Ze wijst op wat spullen die op tafel liggen en die uit Togo afkomstig zijn. Er liggen onder andere twee proppen die lijken te zijn vervaardigd uit een soort kokosvezels. ,,Dat gebruiken ze daar als washandje", verduidelijkt ze. Vervolgens toont ze de schaal van een harde tropische vrucht waar een klein tasje van is gemaakt.

,,Nou hebben we het hier over gebruiksvoorwerpen", gaat Van der Laan verder, ,,maar je loopt ook wel eens tegen zienswijzen aan die wij hier niet goed kunnen beredeneren. Om maar wat te noemen: als je in Togo fietst, wordt dat een beetje als een schande gezien omdat je dan kennelijk geen geld hebt voor een bromfiets of een motor. Op de één of andere manier lijkt dat een taboe te zijn. En dan kijken ze daar weer heel vreemd op als je vertelt dat fietsen in een rijk land als Nederland heel gewoon is. We laten dan weten dat hier niemand er afkeurend naar kijkt en dat het ook nog als een heel gezonde en ontspannende bezigheid wordt gezien. En juist als leeftijdsgenootjes, over ongeacht welk onderwerp, verklaren dat iets hier helemaal niet gek is maar juist heel normaal dan vindt dat ook ingang. Eén en ander mag misschien wat abstract klinken, maar wij hebben in onze samenleving toch ook situaties meegemaakt waarbij inzichten of opvattingen veranderden. Neem nou een kringloopwinkel. Vroeger werd dat bestempeld als iets voor de minder bedeelden. Menigeen wilde daar niet gezien worden en nu vindt iedereen het heel leuk om daar rond te snuffelen. En wij zijn er natuurlijk niet op uit om culturen ingrijpend te veranderen, maar om kinderen, die het minder hebben, duidelijk te maken dat er wel degelijk kansen bestaan op een betere toekomst en dat je nooit de moed moet laten zakken."

Meer informatie op friendshifts.org

advertentie
advertentie