Symposium ‘natuurlijk gastvrij’: behoud van natuur begint bij jezelf

22 januari 2020 om 10:42 Natuur en milieu Deel je nieuws

UTRECHT, 22 januari 2020 – De verantwoordelijkheid voor goede omgang van de natuur begint bij jezelf. Dat is één van de boodschappen uit het symposium ‘natuurlijk gastvrij’, dat op 14 januari georganiseerd werd door Instituut voor Natuureducatie (IVN) in samenwerking met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Tijdens deze middag ontmoetten (recreatie)ondernemers en natuurvrijwilligers en -professionals elkaar en gingen zij met elkaar in gesprek over de meerwaarde van het Nationaal Park.

In het Nationaal Park zijn 72 gastvrouwen en gastheren van het landschap actief: betrokken (recreatie)ondernemers met veel kennis over natuur, landschap en erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Met hun enthousiaste verhalen inspireren ze hun gasten en brengen ze hun kennis over. Tijdens het symposium worden gasten meegenomen in de verhalen van diverse partijen. Zij delen vol passie hun praktijkverhalen met als centrale boodschap: iedereen kan op zijn eigen manier een bijdrage leveren aan een betere natuur.

Het ochtendprogramma werd afgesloten met een interactieve paneldiscussie waarin Janine Caalders (directeur bestuurder Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug), Chantal Broekhuis (wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug), Michiel van der Schaaf (RBT Heuvelrug & Vallei) en Maarten den Hartigh (boswachter Utrechts Landschap) ingingen op diverse stellingen en op vragen van de aanwezigen. Wethouder Broekhuis deed daarin een opvallende uitspraak: ”Verbeter de wereld, begin bij jezelf, maar vergeet vooral niet de samenwerking op te zoeken. Laten we in dialoog met elkaar werken aan  het beste resultaat voor de natuur. Ik moedig iedereen aan om zelf met initiatieven te komen voor verbetering en behoud van hun omgeving.” Ze vroeg daarbij speciale aandacht voor de relatie tussen natuur en gezondheid. “Dat biedt kansen, zeker ook voor de vele jongeren die speciale zorg nodig hebben”.

Janine Caalders beaamde dat het Nationaal Park een samenwerking is. “Het Nationaal Park zijn we samen. Iedereen kan hieraan bijdragen”. En Maarten Hartighs liet zien dat volhouden loont. In de jaren ’80 was de das bijna verdwenen op de Utrechtse Heuvelrug. Door consequente verbeteringen het leefgebied is sinds die tijd het aantal dassenfamilies en dassenburchten enorm toegenomen en heeft de populatie zich hersteld. Een positief geluid naast alle problemen die de natuur ook heeft. “Met vereende krachten kunnen we er ook voor zorgen dat het straks weer beter gaat met de bijen en de insecten”.


Over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug – bron van energie
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, een eeuwenoud kostbaar natuurgebied van 10.000 hectare midden in de Randstad tussen Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Wageningen. Een plek waar
mensen tot rust komen midden in het groen en nieuwe energie krijgen. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is ook een brede samenwerking van alle betrokken partijen om dit bijzondere gebied met elkaar in stand, aantrekkelijk en leefbaar te houden. De Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is de aanjager en facilitator van deze samenwerking.  

advertentie
advertentie