Vele participanten in het Postcoderoosproject 'Zon op Binder' toostten op de ingebruikname van hun zonnepanelen.
Vele participanten in het Postcoderoosproject 'Zon op Binder' toostten op de ingebruikname van hun zonnepanelen. Edith Hazelzet

939 zonnepanelen in gebruik genomen

24 januari 2020 om 08:27 Natuur en milieu

LEERSUM Met een symbolische handeling nam energiewethouder Rob Jorg afgelopen week de 939 zonnepanelen van het Postcoderoosproject 'Zon op Binder' officieel in gebruik. Hiertoe behoren naast de 703 stuks op SCC De Binder, ook de 236 zonnepanelen op de brandweerkazerne in Maarn-Maarsbergen.

Edith Hazelzet

Het was een feestelijke bijeenkomst waar vele van de 77 participanten in het Postcoderoosproject op af waren gekomen. Met eigen ogen konden zij nu zien wat er door hun bijdrage was gerealiseerd. Bestuursleden van de regionale energiecoöperatie 'Zon op Heuvelrug' gaven enthousiast rondleidingen waarbij er een blik op de daken van De Binder kon worden geworpen. Daarnaast kon men uitgebreid uitleg krijgen bij de omvormers in de kelder en de installatie in de nieuwe meterkast.

KANSEN BENUTTEN Feitelijk werkten de zonnepanelen op De Binder al sinds 4 december 2019 en sinds 17 december in Maarsbergen, maar dat mocht de pret niet drukken. Wethouder Jorg stak symbolisch de stekker in een verlengsnoer met twee staande lampen eraan. En toen was er licht - duurzaam licht. Pieter Ruigewaard, voorzitter van 'Zon op Heuvelrug' schetste kort het verloop van het project. Hij bracht de vorig jaar overleden wethouder Hans Nijhof in herinnering, die het mogelijk maakte dat de daken van De Binder beschikbaar kwamen. Vijf jaar duurde het project van het eerste idee tot de realisatie.

Jorg reageerde daarop in zijn speech: ,,Ik schrik van een dergelijke lange doorlooptijd. Het gaat erom dat we kansen benutten en dan moet het sneller gaan. Dit kunnen we ons echt niet veroorloven. We gaan ons samen sterk maken om nog meer daken, parkeerplaatsen en grote bedrijven in onze gemeente te voorzien van zonnepanelen. Dat moeten we doen, anders krijgen we nooit draagvlak om ook in het buitengebied met het opwekken van duurzame energie aan de slag te gaan." Hiertoe tekenden de gemeente, 'Heuvelrug Energie' en 'Zon op Heuvelrug' een intentieverklaring onder de noemer 'Duurzame Daken Deal'.

OLIEVLEK Leersumer Harrie Swarte van 'Zon op Binder' is er blij mee. ,,De samenwerking met de gemeente is goed. In hun contacten met ondernemers rond ruimtelijke ordening of duurzaam ondernemen verwijzen zij door naar ons als lokale coöperaties. Het is fijn dat er van de vele hoogwaardige kennis die bij de inwoners zit, gebruik wordt gemaakt. Zo hebben wij in onze besturen mensen die werkzaam zijn bij TNO en de universiteiten van Amsterdam en Utrecht. Zij zetten zich in hun vrije tijd actief in voor meer duurzaam opgewekte energie op de Utrechtse Heuvelrug."

Swarte is optimistisch: ,,Dit panelen voor dit project waren zo snel weg, dat we nu een wachtlijst hebben voor volgende projecten. Uit de namen en adressen van de geïnteresseerden kun je een olievlek afleiden, die zich verspreidt. Het zijn vaak buren of familieleden van de huidige aandeelhouders, die hen enthousiasmeren met hun verhalen." Voor verdere verspreiding van lokale duurzaamheidsprojecten presenteerde 'Heuvelrug Energie een mooie nieuwe folder.

ELEKTRISCHE DEELAUTO Robin Berg, directeur van We Drive Solar, promootte vrijdag nog kort elektrische deelauto's voor Leersum. Dit is vaak een oplossing voor mensen die hun tweede auto, of soms zelfs hun eerste, wegdoen. Bij 25 deelnemers kan het uit om hier een Renault ZOE te plaatsen, een elektrische 5-persoonsauto met een bereik van bijna 300 kilometer. Met het instaptarief van 89 euro plus 18 eurocent per gereden kilometer is deze vier dagen per maand voor abonnementhouders beschikbaar. Interesse melden kan via wedrivesolar.nl.

advertentie
advertentie