Indrukwekkend grote keien liggen te wachten op een mooie plek in de wadi aan De Del.
Indrukwekkend grote keien liggen te wachten op een mooie plek in de wadi aan De Del. Wilco Willemse

Holleweg en De Del gedeeltelijk dicht

23 januari 2020 om 08:30 Verkeer en vervoer

AMERONGEN De aannemer die het project 'Amerongen Regenwaterproof' uitvoert, is met man en machine bezig om de deadlines te halen. In het project worden in verschillende fases geselecteerde gebieden in Amerongen onder handen genomen die last hebben van wateroverlast bij flinke regenbuien.

Wilco Willemse

De straat wordt opengemaakt, er worden opvangbakken, putten en infiltratiebuizen gelegd en er wordt meteen gekeken of het riool vervangen moet worden. Die werkzaamheden spelen zich nu af rond de Holleweg, ten hoogte van de begraafplaats. Die is nu minder goed toegankelijk, maar blijft te allen tijde bereikbaar.

GROOT PROJECT 'Amerongen Regenwaterproof' is een groot project, dat over een aantal jaren is uitgesmeerd. Een groot gebied ten oosten van de Koenestraat in Amerongen heeft flinke overlast bij zware regenval. Aanpassingen die al eerder zijn gedaan, blijken afdoende te werken, vandaar dat de gemeente het nu in één keer goed wil doen.

Projectleider is Kees van Zutphen: ,,We proberen de natuurlijke waterwegen te volgen en zo op de juiste plaatsen oplossingen te realiseren. Water loopt van hoog naar laag en je kunt wel bedenken dat De Del in Amerongen niet voor niks die straatnaam heeft gekregen. De zanderige grond kan het water prima aan, dus wat we nu aanleggen is er vooral op gericht om het water via de grond af te laten vloeien, zodat het de riolering niet overbelast."

SAMENSPRAAK De planning rondom de Holleweg, De Del en de begraafplaats is in nauwe samenspraak met de omwonenden gemaakt. Van Zutphen: ,,Tijdens een bewonersbijeenkomst hebben we informatie verzameld bij de omwonenden. Hun ideeën en wensen hebben we zo veel mogelijk meegenomen bij de gemaakte plannen. Zo wordt er extra aandacht besteed aan de aankleding en groenvoorziening rondom de begraafplaats. Dit om te zorgen dat de privacy daar bewaard blijft en het tegelijkertijd voor omwonenden prettig is om op uit te kijken."

DE DEL Aan de noordzijde van De Del, tegen de begraafplaats aan, wordt een mooie oplossing gemaakt. Van Zutphen: ,,Bewoners van De Del hebben meegedacht hoe dat gebied er uit kan komen te zien. Er wordt daar een wadi aangelegd, met stukken open water, zichtbare grote keien en een parkje er omheen met bankjes zodat het een aantrekkelijke plek wordt om te verblijven. Ook bij de ingang naar het bos is de oude paardenbak omgebouwd tot opvangreservoir voor het regenwater wat daar vanaf de heuvel komt. Bij een flinke bui gaat het dan zomaar om 350.000 liter water of eigenlijk modderstromen. We voorkomen met de nieuwe voorziening dat de infiltratiebuizen niet vervuild raken met die modder. We hebben al meermaals gehoord dat het zo fijn is dat de verschillende wensen allemaal zijn verwerkt in de uitvoering."

BEGRAAFPLAATS Helaas brengen werkzaamheden onder het wegdek altijd afsluitingen met zich mee. ,,En dat is vooral bij de begraafplaats lastig", legt Van Zutphen uit. ,,We doen er alles aan om de overlast zo kort mogelijk te laten duren. Met de verschillende begrafenisondernemers is afgestemd hoe de begraafplaats altijd bereikbaar is. Parkeren voor bezoekers lukt alleen echt niet, dat moet nu even in de wijk gebeuren. Lopend en fietsen is de begraafplaats sowieso bereikbaar. Ook met de hulpdiensten is volledig afgestemd hoe alle huizen bereikbaar zijn, zodat niemand zich zorgen hoeft te maken om de veiligheid."

Kijk voor meer informatie over dit project op www.heuvelrug.nl/amerongenregenwaterproof

advertentie
advertentie