Afbeelding
Michiel Schaaij

Irene mag kerkenpad afgesloten houden

8 januari 2020 om 13:04 Maatschappelijk

DOORN Prinses Irene van Lippe Biesterfeld heeft de wet aan haar kant, ze hoeft de afsluiting van het kerkenpad over haar terrein niet ongedaan te maken. Dat is de boodschap van burgemeester Frits Naafs, die de kwestie juridisch heeft laten uitzoeken. Gebleken zou zijn, dat het college van burgemeester en wethouders ,,geen juridische bevoegdheid heeft om openbaarheid af te dwingen". 

Michiel Schaaij

GRIEVEN De afsluiting van het Maarnse voetpad deed stof opwaaien onder omwonenden en wandelaars. Die kwamen plotseling voor een gesloten hek te staan, nadat Irene haar woning aan de Amersfoortseweg had gekocht. Afgelopen najaar legden zeven boze inwoners hun grieven op tafel bij Naafs. Ze vroegen de burgemeester om in te grijpen en de afsluiting ongedaan te maken.

ALTERNATIEF Een uitgebreid, gemeentelijk onderzoek bracht echter aan het licht dat de vorige huiseigenaar, Guido Ilsink, het originele kerkenpad over zijn perceel had afgesloten. In 1997 werd dat deel van het Maarnse Voetpad door de provincie officieel aan de openbaarheid onttrokken. Wel liet Ilsink een alternatief tracé aanleggen. Maar volgens veiligheidsmedewerker Stephan Walther van de gemeente is die nieuwe route nooit aangemerkt als openbare weg. 

MACHT De afsluiting van het kerkenpad is daarom rechtmatig, zo betoogt burgemeester Naafs. Volgens de burgemeester is er geen sprake van, dat de gemeente de prinses een voorkeursbehandeling geeft. Het beeld dat Irene op basis van haar maatschappelijke positie meer macht en invloed heeft dan andere inwoners, is volgens Naafs onjuist. ,,Ons standpunt is gebaseerd op de feitelijke en juridische situatie. Niets meer, niets minder."

FOUT Opmerkelijk is overigens wel, dat de gemeente zelf in 2014 in een ambtelijke correspondentie schreef, dat het kerkenpad ,,feitelijk en juridisch openbaar" zou zijn. In een toelichting aan de bezwaarmakers schrijft Naafs nu, dat hij die fout betreurt. Op basis van het juridische onderzoek was die stelling onjuist, aldus de burgemeester.  

RECHTBANK Zowel de bezwaarmakers als prinses Irene zijn er inmiddels per brief van op de hoogte gebracht, dat de gemeente niet tegen de afsluiting gaat optreden. Tegen dat besluit is op dit moment geen beroep mogelijk. Wel kunnen de tegenstanders van de afsluiting nog een formeel verzoek tot handhaving bij de gemeente indienen. Na afwijzing kunnen ze dan naar de gemeentelijke commissie bezwaarschriften en de rechtbank. 

advertentie
advertentie