Afbeelding
Pixabay

Open brief: 'Vuurwerkverbod moet er komen'

8 januari 2020 om 09:00 Maatschappelijk

DRIEBERGEN ,,Het verbod op consumentenvuurwerk moet er komen, de grenzen zijn al lang bereikt." Dat schrijft mevrouw Roolvink uit Driebergen in een open brief aan burgemeester Frits Naafs.

De briefschrijfster neemt het in haar brief op voor kwetsbare groepen, waar ze zelf door een ziekte ook toe behoort. ,,De ellende begint al in oktober en loopt uit op een inferno op oudejaarsdag, waarbij je je in oorlogsgebied waant. Ik heb (daardoor) te maken met schade aan mijn gezondheid door langdurige stress. Het huidige beleid van de landelijke en plaatselijke overheid is dan ook onacceptabel."

Roolvink hoopt dat haar brief leidt tot meer bewustwording en begrip en dat dat resulteert in een verbod op consumentenvuurwerk. Lees de volledige brief hieronder.

Geachte meneer Naafs,

Na Oud en Nieuw zult u bezig zijn, samen met de politie, de balans op te maken van de materiële schade, aangericht in de dorpen rond de jaarwisseling. Uitgebrande auto's, vernielde publieke eigendommen en geweld jegens hulpverleners komen daarbij aan de orde. De politie kan al lang niet meer handhaven, voor hen is de Oudejaarsnacht de gevaarlijkste nacht van het jaar.

Er is echter ook een aanzienlijke immateriële schade, die in eerste instantie minder zichtbaar is. Ik voel mij vertegenwoordiger van kwetsbare groepen in de samenleving, omdat ik een chronische ziekte heb. Longpatiënten, kwetsbare ouderen, psychisch kwetsbare mensen, huisdieren: ons welzijn wordt ernstig aangetast door de excessen die gepaard gaan met de vuurwerktraditie.

U bent burgervader en VVD-lid. Waarden als vrijheid zijn een groot goed voor de VVD, maar feit is dat de vrijheid van een groep mensen om zich uit te leven met Oud en Nieuw ten koste gaat van de gezondheid van vele anderen.

U bent ook burgemeester van kwetsbare groepen in onze gemeente en ik wil u dan ook in die hoedanigheid wijzen op uw verantwoordelijkheid. Vuurwerkvrije zones zijn niet genoeg, er is een verbod nodig op consumentenvuurwerk, zoals de gemeente Apeldoorn van plan is.

De overlast begint al eind oktober als de eerste knallen te horen zijn. Niet alleen in de weekenden, maar ook op de doordeweekse avonden. Vervolgens neemt het geknal toe in december, met als triest dieptepunt de start van de vuurwerkverkoop, waarbij drie dagen continu geknal te horen is. Ik durf de deur niet uit. Een en ander loopt uit op een inferno op oudejaarsdag en -nacht, waarbij je je in oorlogsgebied waant door de vuurwerkbommen en explosieven.

Ik heb dan ook te maken met schade aan mijn gezondheid door langdurige stress van geknal en vuurwerkbommen: hoge bloeddruk, extra vermoeidheid, slapeloosheid en nervositeit. Ik ben de enige niet: ik sprak een moeder van een zoon met autisme, hij doet de laatste nachten van het jaar geen oog dicht.

Ik vind het huidige beleid van de landelijke en plaatselijke overheid dan ook onacceptabel. Vigilat, ut quiescant is de wapenspreuk van de politie: Hij waakt, opdat zij, de burgers, rustig kunnen leven. In plaats van rust is er sprake van anarchie, vandalisme en vuurwerkterreur, schade aan gezondheid, stress bij huisdieren en milieuschade.

Verbijstering, woede en machteloosheid vervullen mij als burger die de overlast meer dan zat is. Ik hoop dat deze brief leidt tot meer bewustwording en begrip voor de situatie van alles wat kwetsbaar is. Het verbod op consumentenvuurwerk moet er komen, de grenzen zijn al lang bereikt. Zodat Oud en Nieuw voor iedereen een feest wordt.

Hoogachtend, Mevr. C. Roolvink, Driebergen

advertentie
advertentie