Afbeelding
Dorpsjournalist.nl

Verwarming uit afvalwater

18 december 2019 om 16:59 Natuur en milieu

DRIEBERGEN De Driebergse waterzuivering kan minstens 870 woningen in de wijken bij de Rijsenburgselaan van verwarming voorzien. Dat blijkt uit een technisch onderzoek in opdracht van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de gemeente en Heuvelrug Wonen. Of het plan werkelijk haalbaar is, moet nog blijken uit een business case.  

Michiel Schaaij

STROOMVERSNELLING Het idee om in Driebergen warmte uit afvalwater te halen, kan met de uitkomsten van het onderzoek in een stroomversnelling komen. Het is de bedoeling dat in de zomermaanden de warmte uit het afvalwater wordt opgeslagen in het grondwater. 's Winters zorgt een nog aan te leggen warmtenet ervoor, dat de aangesloten woningen op een aangename temperatuur blijven. 

STORINGSGEVOELIG Volgens hoogheemraad Els Otterman en wethouder Rob Jorg (VVD) is de combinatie van de toegepaste technieken nog nergens anders in Nederland in gebruik. De Rotterdamse onderzoekers waarschuwen er wel voor dat het systeem storingsgevoelig kan zijn. Er moeten doeltreffende maatregelen worden genomen om de effecten van die storingen op het energiesysteem aan te pakken.

Project bij de waterzuivering is haalbaar

ISOLATIE Overigens kan het aantal van 870 woningen nog oplopen, als de aan te sluiten  huizen goed worden geïsoleerd. Grootste deelnemer aan het project is coöperatie Heuvelrug Wonen, die zo'n 500 huurwoningen inbrengt. Ook de appartementen boven winkelcentrum De Sluis liggen in het doelgebied. Die zijn eigendom van de vastgoedtak van supermarktconcern Jumbo.

GELDKWESTIE Of het Driebergse afvalwater in de toekomst werkelijk gebruikt wordt om huizen te verwarmen, hangt vooral af van de financiële haalbaarheid. Zonder een zak geld van de landelijke overheid lijkt de realisatie van het project kansloos. Ook zeggen de initiatiefnemers in gesprek te gaan met de wijkbewoners om draagvlak te zoeken. Dat draagvlak blijft niet beperkt tot verbale steun, maar is ook een geldkwestie. 

ENERGIELOKET Zo moeten ook eigenaren van koophuizen worden overgehaald om te investeren, bijvoorbeeld in isolatiemaatregelen. Aan de Jagersdreef bestaat inmiddels een groep bewoners die zich inzet voor verduurzaming. Wethouder Jorg wil hen komend jaar bij de gesprekken over het warmteproject bij de waterzuiveringsinstallatie betrekken. Ook Heuvelrug Energie (Hé), het onafhankelijk energieloket voor en door bewoners van de Utrechtse Heuvelrug, mag aa

advertentie
advertentie