Mezzosopraan Wieke van Wingerden in haar repetitieruimte.
Mezzosopraan Wieke van Wingerden in haar repetitieruimte. Victor Schutijser

'Zingen doe je niet voor jezelf'

4 maart 2018 om 07:52 lokaal

DRIEBERGEN De term 'Schubertiade' ontstond begin 19e eeuw naar aanleiding van bijeenkomsten waarop Franz Schubert met zijn vriendenkring van collega-kunstenaars samenkwam. Het waren salonavonden met een huisconcertachtige opzet. ,,Die avonden werden regelmatig georganiseerd, Schubert schreef daar ook muziek voor zijn vrienden. Een van de leden van het Theaterkoor vergeleek het met een jamsessie", vertelt Wieke van Wingerden, mezzosopraan en initiator van De Driebergse Schubertiade.

Victor Schutijser

'De Driebergse Schubertiade' is zondag 11 maart in De Grote Kerk. Inloop om 15.30 uur, aanvang om 16.00 uur.

BIJZONDER Schubertiades zijn zo bijzonder door de samenwerking tussen verschillende kunstvormen, dat is ook op deze editie ook van toepassing. Van Wingerden werkt samen met pianist Ineke Geleijns, fotograaf Anton Havelaar en het Theaterkoor van het Winkeltheater in Driebergen.

,,Het wordt meer een cafésetting dan een standaard concertsetting. Er worden verhalende stukken, sfeerstukken en alleen pianostukken afgewisseld. Ook het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen in het concert", vertelt Wieke van Wingerden.

KANEVAS Schubert nodigde vrienden en vrienden van vrienden uit om ook iets te laten zien of te laten horen. De bijeenkomsten werden gekscherend 'Kanevas' genoemd, wat komt van de vraag 'Kann er was?'

,,In dit geval mag 'Kann sie was?' natuurlijk ook, in die tijd was het nog een mannenclubje. Mensen uit het publiek kunnen zich aanmelden om iets te zingen of te spelen, ze mogen een briefje in de doos doen die voor de inloop bij de kerk staat. Dan kiezen wij wat geschikt is en mag u zelf optreden. Als er pianobegeleiding nodig is, graag noten of akkoordsymbolen meeleveren", vertelt Wieke van Wingerden.

In tegenstelling tot de tijd van Schubert zijn mensen nu veel meer gewend om naast de muziek ook visueel geprikkeld te worden.

,,Je zet nu zo de televisie aan of kijkt op je smartphone. Om het concert toegankelijk te maken voor jong publiek wordt de muziek visueel ondersteund door nachtfotografie van Anton Havelaar. Deze foto's passen bij de muziek en veranderen mee door het stuk. Het is meer dan gewoon een plaatje", aldus de Driebergse Van Wingerden.

THEATER Dat het Theaterkoor meedoet met de Schubertiade is bijzonder. ,,Klassieke muziek is vaak gewoon staan, met een boek in je handen en zingen. Met een gevoel van 'wij gaan de muziek brengen'."

,,Met het Theaterkoor doen we dat compleet anders. We gaan echt het verhaal van de muziek vertellen, met spel erbij", zegt Van Wingerden.

KAARTEN ,,Klassieke muziek klinkt eeuwen oud, dat is het natuurlijk ook, maar het is iets dat levend blijft. De thema's zijn nog steeds van toepassing. Ik werk al jaren bij de Nationale Opera, naast het koor en wat rolletjes op de afdeling educatie. Daar laat ik zien dat Opera niet gewoon zingen met een boekje is. Het gaat erom dat je even iemand anders bent dan anders, in het zingen en het spelen. Zingen doe je niet voor jezelf, dat is iets dat ik wil delen", vertelt Wieke van Wingerden.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Jacques Baas, 15 euro voor volwassenen en 7 euro tot en met 18 jaar.

advertentie
advertentie