Tijdens de beroepenmarkt in het Revius werd de rechtspraak levensecht in beeld gebracht.
Tijdens de beroepenmarkt in het Revius werd de rechtspraak levensecht in beeld gebracht. Monique José Timmermans

Keuze van studie is een puzzel voor scholier

20 november 2019 om 08:18 Onderwijs

DOORN Voor de dertigste keer hielden Revius Lyceum Doorn en Revius Wijk in samenwerking met de Rotary Clubs Doorn, Heuvelrug, Driebergen en Wijk bij Duurstede de beroepenoriëntatiemarkt. Leerlingen van het Revius kregen dinsdag in twee uur tijd de gelegenheid vertegenwoordigers van ruim 80 verschillende beroepen te ontmoeten.

Monique José Timmermans

STUDIEKEUZE,,Dat inzicht in wat een beroep inhoudt, de doorkijk naar wat er na de studie wacht, is een van de puzzelstukjes bij de studiekeuze", vertelt Niels Spelbos, betrokken bij de organisatie en ook professioneel actief op het gebied van studiekeuze. ,,De keuze voor het profiel is al medebepalend voor de studie. Er worden richtingen uitgesloten, maar ook dan ligt nog steeds een wereld aan mogelijkheden open. Twee van de drie scholieren kiest de verkeerde studie, daarvan valt 35% in het eerste jaar af en nog eens 14% in het tweede. Van afgestudeerde studenten zegt 40% de verkeerde studie gekozen te hebben."

RICHTINGEN Getallen die motiveren om iedere kans om meer en beter inzicht te krijgen aan te grijpen. Met zo'n 800 bezoekers is de beroepenmarkt al 30 jaar actueel. ,,De beroepen zijn gegroepeerd op richtingen die passen bij de verschillende profielen. Daarnaast lichten we in een aantal groepssessies specifieke beroepen eruit."

GROEPEN Een voorbeeld daarvan is psychologie. ,,Dat is een studie waar veel scholieren voor kiezen, maar helaas ook bovengemiddeld veel afvallen. Journalistiek wordt nader toegelicht om dat vak een andere kleur te geven. Interessant is de rechtbankcasus die wordt nagespeeld. Dan maar Rechten, is een veelgehoorde uitspraak. Een nagebouwde rechtbank met rechters, advocaten, officier van justitie en interactie met het publiek geeft een goed beeld van de juridische wereld. Het actuele thema management en duurzaamheid wordt eveneens nader belicht in een groepssessie."

ERVARING EN JONGE PROFESSIONAL ,,Sommige beroepen beoefen je pas na een aantal jaar ervaring, terwijl young professionals – oud Revianen - weer hun eigen kijk hebben op de overgang van studie naar werk. Beide groepen zijn aanwezig en de opzet is zo gekozen dat iedereen makkelijk benaderbaar is om een praatje mee te maken."

HELPEN Spelbos benadrukt dat jongeren hulp nodig hebben bij het maken van de juiste keuze. ,,Er is veel informatie en daarin kun je snel het overzicht kwijtraken. De studie bepaalt toch wat je de komende jaren gaat doen en dat moet iets zijn wat bij je persoonlijkheid past. Waar ben je goed in, ben je verzorgend, ga je graag de diepte in of kijk je meer in de breedte. Het is een grote beslissing. Die ook de vraag raakt of je uiteindelijk geld kunt verdienen met je keuze."

PROMOTIE De beroepenmarkt biedt een wat objectiever beeld meent Spelbos. ,,Tijdens open dagen proberen opleidingen hun studies te verkopen. Het is een promotiedag. Uiteraard is het belangrijk om de open dagen te bezoeken, maar ook om kritisch te kijken. Het moment is nu, dan is er nog tijd om een afweging te maken."

advertentie
advertentie