Marion Bodewes vertelt over betaalde mantelzorg.
Marion Bodewes vertelt over betaalde mantelzorg. Monique José Timmermans

Betaalde mantelzorg meer geaccepteerd

15 november 2019 om 06:43 Zorg

MAARN Het is een actueel thema, langer zelfstandig thuis wonen. Maar hoe als dat op sommige punten best moeilijk is. ,,Dat kan in hele alledaagse dingen zitten als een wasje in de wasmachine, een bed opmaken met schoon beddengoed of gewoon leuk een keertje shoppen bij een kledingzaak of parfumerie waar je niet alleen naartoe kunt", vertelt Marion Bodewes, die zelf de praktijk ondervond als mantelzorger, maar nu ook dagelijks ziet in haar werk bij Saar aan Huis.

Monique José Timmermans

,,Thuiszorg is fantastisch geregeld, ontzettend lieve mensen die zorgen voor de cliënt zelf. Schoonmaakhulpen zijn via regelingen beschikbaar, maar een huishouding is meer dan dat. En daar komt het op de omgeving neer. De kinderen, de buren of welwillende vrienden die een oogje in het zeil houden en de helpende hand uitsteken."

ZORG VERLENEN Terug naar haar eigen situatie. ,,Mijn moeder had een hersentumor en had nog hooguit een jaar te leven. Het werden er vijf. Natuurlijk ben je dankbaar je moeder langer bij je te houden. De zorg werd wel steeds een beetje intensiever, maar je gaat door. Hoeveel ballen je ook in de lucht moet houden en hoeveel er ook vallen."

ALERT ZIJN Wat het zwaar maakt, zo hoort Bodewes ook in de praktijk om haar heen, is het altijd alert zijn. ,,Gaat het nog goed, moet ik niet even langsgaan. Ze neemt de telefoon niet op, wat nu?" Gezinnen zijn niet meer heel groot, men blijft niet meer vlak bij elkaar wonen, men werkt veel meer. Allemaal redenen die er volgens Bodewes voor zorgen dat betaalde mantelzorg meer en meer geaccepteerd wordt. ,,Vergelijk het met je kind naar de crèche brengen, dat was aanvankelijk ook maar zozo en nu volledig normaal."

MEER KANTEN Het mes snijdt volgens Bodewes aan veel kanten. ,,Ook voor de ontvanger van de mantelzorg is het anders. Aan iemand die je betaalt, vraag je makkelijker om iets te doen. Het is geen gunst, maar een afspraak om elkaar te helpen. Natuurlijk bouw je ook een band op met iemand die wekelijks een of meer keer langskomt. Dat is alleen maar fijn, een Saartje in huis, zoals we kennen van de serie Swiebertje."

KOELKAST En voor de kinderen is het een hele zorg minder, zeker als ze op afstand wonen, om iemand in de buurt te hebben die meekijkt bij het dagelijks reilen en zeilen en bij nood snel ter plaatse is. ,,Er is absoluut nog schroom om toe te geven dat het niet langer gaat. Toch is het belangrijk tijdig aan de bel te trekken. In een WhatsApp-groepje met de kinderen is de afstemming handig en men signaleert snel of het op een bepaald punt mis gaat. Een blik in de koelkast of wasmand zegt vaak al veel."

BETAALD En dan de betaalde mantelzorger. ,,Onze Saars zijn vaak mensen die heel graag maatschappelijk actief willen zijn, wat voor hun naaste willen doen. Misschien niet vol in het arbeidsproces, maar op deze manier heel graag en met veel voldoening aan het werk", besluit Marion Bodewes.

En zo kan aan het langer zelfstandig te wonen dat door de overheid wordt nagestreefd en iedereen in zijn hart ook graag wil, vorm gegeven worden.

Meer informatie op saaraanhuis.nl

advertentie
advertentie