Omslag van het boek
Omslag van het boek Marianne Brandis

MAARNS OORLOGSDAGBOEK VERSCHENEN

13 november 2019 om 11:30 Maatschappelijk Deel je nieuws

Voor de gewone burgers in Maarn was de oorlog een zeer moeilijke tijd. Het in oktober 2019 verschenen oorlogsdagboek van Mazdy Brender à Brandis getuigt hiervan op indringende wijze. Madzy woonde sinds 1941 met haar man Wim en dochter Marianne van drie in het tuinmanshuis van Huis te Maarn aan de Maarnse Grindweg. Haar man, tijdens de oorlog officier in het Nederlandse leger, ging na de demobilisatie in 1940 naar huis en aan het werk als rentmeester. Op 15 mei 1942, enkele dagen na de geboorte van haar zoon Gerard, werd hij geheel onverwacht alsnog door de Duitsers in een krijgsgevangenenkamp geplaatst. Madzy bleef achter met twee kleine kinderen. Ze had de eerste maanden geen idee waar haar man verbleef. Na de nodige omzwervingen zou deze pas na de bevrijding terugkeren.

Op 18 mei 1942 begon Madzy aan haar dagboek. Zeker in het begin heeft dit het karakter van een lange brief aan haar echtgenoot die ze natuurlijk verschrikkelijk miste. In het dagboek doet ze verslag van de gang van zaken tijdens de oorlog in Maarn. Ze beschrijft de vele beschietingen en bombardementen, meestal gericht op de spoorweg Utrecht-Arnhem die midden door het dorp liep. Ze doet verslag van de vele, soms barre tochten die ze moest ondernemen om aan voldoende eten te komen, vooral gedurende de hongerwinter van 1944. Ze beschrijft ook de voortdurende ontberingen en ergernissen bij het wonen in een huisje zonder electriciteit en stromend water dat ze later ook nog moest delen met evacué’s.

In dit zeer persoonlijke verslag van Madzy geeft ze ons een directe en vaak intieme inkijk in haar leven tijdens de oorlog in Maarn. Ze beschrijft daarin ook hoe ze zich voelde en met wie ze in Maarn omging. En hoe er ondanks alles nog wel af en toe iets te genieten en te lachen viel. Na de terugkeer van haar echtgenoot emigreerde het gezin in 1947 naar Canada en bouwde daar een nieuwe bestaan op. Dochter Marianne werd universitair docent en schrijfster. Haar laatste project tot nu toe was het bewerken, van commentaar voorzien en uitgeven van het dagboek van haar moeder met als titel ‘This Faithful Book’.

advertentie
advertentie