Afbeelding
Jannes Bijlsma

Buurtbewoners willen uitkoop van varkensboeren

12 november 2019 om 14:53 Politiek

LEERSUM De gemeente moet de varkenshouders aan de Nieuwe Steeg overhalen om gebruik te maken van de bestaande uitkoopregelingen. Dat schrijft het Bewonerscomité Leersum Zuid in een brief aan de gemeenteraad en het college. Volgens actievoerende buurtbewoners zou ,,het leefgenot van honderden burgers groter ingeschat moeten worden, dan het financiële en emotionele belang van een tweetal veehouders".

Michiel Schaaij

Omwonenden klagen al jarenlang over aanhoudende stank- en geluidsoverlast. ,,Iedere dag ruiken wij de veehouderijen", schrijven ze. ,,De stank is vaak enorm en intens en wordt onhoudbaar." Door de landelijke, politieke ontwikkelingen na de stikstofuitspraak van de Raad van State, ziet het buurtcomité zijn kans schoon om de sanering van beide agrarische bedrijven aan te kaarten bij de Heuvelrugpolitiek. 

UITKOOPREGELING Het gemeentebestuur kan daarbij niet wegduiken met een verwijzing naar geldgebrek. In hun brief wijzen de buurtbewoners op landelijke uitkoopregelingen. Zo stelt de regering 180 miljoen euro beschikbaar gesteld om in concentratiegebieden, waaronder Utrechtse Heuvelrug, de bedrijven met de meeste stankoverlast te beëindigen. Bovendien is er een potje van 10 miljoen voor de extra werklast voor gemeenten.

FIJNSTOF Volgens het buurtcomité is de geur- en geluidsoverlast is de afgelopen jaren toegenomen. Tegen vijf uur in de ochtend zou een voermengwagen voor veel lawaai zorgen op de Nieuwe Steeg, waardoor een aantal aanwonenden uit de slaap wordt gehaald. Verder zouden buurtbewoners met longklachten veel last ondervinden van de uitstoot van fijnstof door de varkenshouderijen. 

TOEKOMSTBESTENDIG Eén van de betrokken veehouders liet eerder weten, zijn bedrijf toekomstbestendig te willen maken. In de gewenste nieuwbouwstal zou weliswaar iets meer vee worden gehuisvest, maar volgens hem zou de uitstoot afnemen en bovendien zou het dierenwelzijn verbeteren. De gemeenteraad ging echter niet akkoord met het plan, waarop de veeboer liet weten een zaak aan te spannen bij de Raad van State.

advertentie
advertentie