Ineke Rabbering: ,,Leven is ook een kunst
Ineke Rabbering: ,,Leven is ook een kunst" John Beringen

Veel cultuur op zondag 17 november

10 november 2019 om 07:06 Kunst

DOORN Bibliotheek ZOUT houdt zondag 17 november voor de vierde keer het evenement Gluren op de Heuvelrug. Hierin houden particulieren uit verschillende dorpen in de gemeente Heuvelrug open huis om bezoekers te laten genieten van artistieke activiteiten, zoals muziek, poëzie, theater en exposities van lokaal talent. Een gesprek met één van de deelnemers: Ineke Rabbering uit Doorn.

Rabbering woont in een huis met een rijke historie, het pand aan de Kortenburglaan 2 dat bij ouderen bekend is als het pand waar vroeger een kunsthandel was gevestigd en dat door kinderen 'het roze huis' wordt genoemd. ,,Ooit was de schrijfster Fré Domisse de eigenaar", laat Rabbering weten. ,,Zij organiseerde regelmatig literaire bijeenkomsten waarbij bekende schrijvers, zoals Simon Vestdijk aanwezig waren. Dit gebouw is dus in feite altijd al een middelpunt van kunst en cultuur."

INSPIRATIE Rabbering is in haar persoonlijke leven veel bezig geweest met inspiratie. Zo hielp ze veel mensen die op verschillende terreinen hulp nodig hadden. Soms moesten mensen op weg geholpen worden naar een nieuwe levensfase of hadden behoefte aan coaching, bijvoorbeeld als het ging om reïntegratie. Ze heeft het altijd met buitengewoon veel toewijding gedaan. ,,Op dit terrein komen inspiratie en creativiteit heel goed van pas", verduidelijkt ze. ,,Want laten we wel zijn: leven is natuurlijk ook een kunst. En dan heb je ook bepaalde vaardigheden nodig, bijvoorbeeld om te kunnen genieten van kleine dingen, omgaan met teleurstellingen en het verwerken van trieste gebeurtenissen. Dat is niet makkelijk, maar als het er op aankomt, blijkt een mens veel verborgen krachtbronnen te hebben die goed geactiveerd kunnen worden. In dat opzicht is Ieder mens sterker dan hij of zij vermoedt. Noem het maar talenten om desondanks gelukkig te zijn. En om dat op gang te kunnen brengen, zijn drie facetten heel belangrijk: Vriendschap, vrijheid en verbondenheid." Ter illustratie leest ze een gedicht voor waarin dit tot uitdrukking komt:

Tja herfst, een tijd om stil te staan

Novemberdagen brengen mijn voeten terug in de aarde

Een plek waar ik mij verbonden weet

Met mijn dieper liggende wortels

van mijzelf

mijn ouders

mijn voorouders...

Zo geankerd

durf ik mijn verdwenen schatten op te graven

de zwarte aarde te verlaten

Te reiken naar het licht, de lucht,

de regenboog, de sterren om mij heen

Het vuur in mij is mijn geweten

Het steekt mijn regenboogkleuren aan

of het nu paars, rood, blauw, groen, of geel is

Of mijn mijmeringen over

Vriendschap, Vrijheid en Verbondenheid

Ik bundel die VVV's tot een wolk

om ze als verfrissende dauwdruppels te verstrooien

Hier op deze plek

De ZIN van ZIJN rijker makend dan voorheen

Rabbering laat weten dat haar voordracht weliswaar een ernstig thema omvat en filosofisch opgezet is te noemen, maar voegt er aan toe dat het geheel een bemoedigende knipoog vormt. Op 17 november zal zij om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur haar voordracht houden met als titel 'Hof van Heden' waarin de term 'Toekomst begint nu' centraal staat. Het zal verluchtigd worden met een optreden van theatermuzikant Dries Oomen. Eenieder is op die tijden welkom op de Kortenburglaan 2. Toegang gratis; er is echter een 'Hoge hoed' aanwezig voor een vrijwillige bijdrage. Wie meer wil weten over het gehele programma, kan daarvoor 'Gluren op de Heuvelrug' intikken op Google.

advertentie
advertentie