De Leersumse Anja Henken aan tafel bij Harry Mens.
De Leersumse Anja Henken aan tafel bij Harry Mens. BDUmedia

Leersumse boerin aan tafel bij Harry Mens

31 oktober 2019 om 09:09 Natuur en milieu

LEERSUM Vanwege de boerenprotesten vertrokken er op 1 oktober al 25 tractoren en op 16 oktober zeker dertig tractoren vanuit Leersum naar het Malieveld in Den Haag. Afgelopen zaterdag waren zo'n tachtig boeren op de tractor naar Noordwijk getogen om zendtijd te eisen in het programma Business Class van Harry Mens. ,,Ik begrijp hun acties wel, Nederland wil het braafste jongetje van de klas zijn met die stikstofregels", aldus Harry Mens die de boeren gratis zendtijd gunde. Zo kon de Leersumse Anja Henken aanschuiven aan tafel.

Hubert van Zanten

Sinds de Raad van State eind mei een streep zette door het stikstof­beleid, verkeert Nederland in een 'impasse'. In totaal zijn 18.000 projecten verspreid over het land stil komen te liggen. Op 25 september presenteerde oud-minister Johan Remkes het rapport 'Niet alles kan' waarin geadviseerd werd om drastische maatregelen te nemen om de uitstoot van stikstof te verlagen, zoals een lagere maximumsnelheid en minder vee.

Volgens de boeren kwam de schuld en ook de oplossing vooral bij hen te liggen. Terwijl zij in hun ogen al decennia lang moeten voldoen aan steeds wisselende regelgeving.

Sommige boeren hadden zich al georganiseerd vanwege de bezetting van een varkensstal in Boxtel door 125 actievoerder in de 'Farmers Defence Force'. Later kwam daar Agractie bij. Deze groepen wordt breed gesteund door de sector. Niet alleen de boeren, maar ook de aanleverbedrijven en de veevoederbedrijven, de hele keten steunt de acties.

BOERIN De 29-jarige Anja Henken was in 2013 Bloemenkoningin en als mmmEggie promoot zij landelijk met andere mmmEggie's het Nederlandse ei. Haar hart ligt bij het boeren. ,,Nu werk ik nog als ZZP'er bij rund- en pluimveebedrijven in Leersum en omgeving. Zo kan ik goed het vak leren. We hebben gekozen om naar Harry Mens te gaan omdat het programma Business Class op bedrijfsvoering is gericht. De week van te voren heeft Agractie boeren uit de regio al ingelicht dat ze klaar moesten staan. We willen geen overlast veroorzaken daarom hebben wij het gedaan met boeren uit de buurt. We zijn ook heel hartelijk ontvangen. Uiteindelijk willen wij heel graag duidelijk maken hoe het bestaat dat er nog steeds geen oplossing voor de stikstofcrisis is. Waarom doet de politiek niks? Stel dat de waterleiding lek is, dan ga je die toch ook meteen repareren? Wel nu is deze waterleiding lek en die moet ook meteen gerepareerd worden, want nu zit het land gewoon op slot."

INVESTERINGEN ,,Stel ik ga naar de bank", gaat Henken verder, ,,En ik wil een nieuwe schuur bouwen. De oude moet vervangen worden, want die is uit de tijd. Ik wil mijn beesten meer ruimte geven en ook minder uitstoten. Dan moet ik een plan maken voor tien jaar. Maar ik weet niet eens aan welke regelgeving ik moet voldoen de komende vijf jaar. In het slechtste geval deugt de stal al niet meer op het moment dat die is afgebouwd. De bank kan op basis hiervan niet financieren en ik kan niet boeren."

Henken besluit: ,,Mijn overgrootvader heeft de heide ontgonnen waar mijn ouders nu boeren. Ik wil heel graag de vierde generatie worden op deze plek. Maar ik twijfel of het nu wel toekomst heeft. Thuis aan de keukentafel hebben we het hier heel vaak over. Dagelijks, ieder uur van de dag houdt dit mij bezig. Mijn vader is nog heel enthousiast en gepassioneerd bezig. Maar als de kans zich voordoet dat ik het bedrijf kan overnemen? Ik wil heel graag een toekomst als boerin, hier in Nederland, hier in Leersum. Maar ik zie het nu gewoon niet zitten."

advertentie
advertentie