Afbeelding
Lex van Lieshout

Lastenverzwaring op komst

1 oktober 2019 om 16:21 Wonen

HEUVELRUG De afvalstoffenheffing gaat volgend jaar met elf procent omhoog, zo blijkt uit de nieuwe begroting van de gemeente. Ook voor het rioolrecht en de hondenbelasting moet dieper in de buidel worden getast. Een gezin met één hond en een huurhuis is volgend jaar ruim 61 euro meer kwijt aan gemeentelijke heffingen. 

Michiel Schaaij

Alleen inwoners met heel lage inkomens kunnen voor kwijtschelding in aanmerking komen. Daarvoor heeft financieel wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) net als vorig jaar een bedrag van 433.000 euro gereserveerd. Vorige week werd al duidelijk dat Heuvelrugse huiseigenaren in 2020 de klos zijn. Zij kunnen een flink hogere aanslag voor de Onroerendezaakbelasting tegemoet zien. 

LASTENVERZWARING Die Ozb-stijging met 17,5 procent wordt het college ook in eigen kring niet door iedereen in dank afgenomen. ,,Hier ben ik niet blij mee. Dit gaat de woningeigenaar beslist merken", meldde VVD-raadslid Ron van der Laan op Twitter. Voor meerpersoonshuishoudens met één hond en een koophuis van drie ton, loopt de lastenverzwaring in 2020 op tot bijna 113 euro.

VILLA Inwoners die een villa met een WOZ-waarde van een miljoen bezitten, gaan voor het eerst meer dan duizend euro Ozb betalen. Komend jaar valt bij hen een aanslag van maar liefst 1144 euro op de mat. Overigens blijft de verhoging van de gemeentelijke belastingen niet beperkt tot inwoners. Ook toeristen en forensen krijgen volgend jaar een hogere rekening gepresenteerd. 

TOP 10 Met de hogere belastinginkomsten is de kou voor het Heuvelrugcollege echter nog niet uit de lucht. In de 199 pagina's tellende begroting heeft wethouder Boonzaaijer een top tien van de grootste financiële risico's opgenomen. Daaruit blijkt onder andere dat hij de kans op een lagere uitkering vanuit het Rijk aan de gemeente op 50 procent inschat. 

HUISHOUDELIJKE HULP Verder is het risico groot, dat meer oudere inwoners een beroep zullen doen op gesubsidieerde huishoudelijke hulp. Ook Wmo-voorzieningen en jeugdhulp zouden duurder uit kunnen pakken. Toch is het niet allemaal ellende wat de financiële klok slaat. Dankzij het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) kan de gemeente oude schulden goedkoop herfinancieren. Dat scheelt tonnen per jaar. 

advertentie
advertentie