Lennart van der Burg: 'Veel mensen weten niet uit hoeveel aspecten duurzaam leven bestaat.'
Lennart van der Burg: 'Veel mensen weten niet uit hoeveel aspecten duurzaam leven bestaat.' Corina Blommendaal

Milieubewust leven met behulp van een app

4 oktober 2019 om 06:17 Natuur en milieu

DOORN Vaak denken consumenten dat als ze zonnepanelen en een hoogrendements-ketel hebben en hun afval scheiden, al een grote bijdrage leveren aan het milieu. Op zich klopt dat, maar er kan nog zoveel meer. Om het bewustzijn hierover te vergroten, is de app Climate Coach 4u ontwikkeld. Hiermee meet je zelf hoe je bijdraagt aan een beter milieu. Of anders gezegd, hoe groot is jouw voetafdruk op het milieu en hoe maak je die kleiner?

Corina Blommendaal

De discussie over klimaat gaat om grote, maar ook om kleine vraagstukken. Zo kan de consument binnen zijn eigen invloedssfeer vaak veel meer doen dan hij beseft. Om daar een handje bij te helpen, is vorig jaar oktober het initiatief Climate Coach 4u gestart. ,,We ontwikkelden een app die mensen helpt om een meer duurzame levensstijl aan te meten. Het is bijzonder dat we dit hebben ontwikkeld op de Utrechtse Heuvelrug, want landelijk bestaat er nog geen app zoals deze", vertelt Lennart van der Burg, initiatiefnemer van Climate Coach 4u. ,,Veel mensen weten niet uit hoeveel aspecten duurzaam leven bestaat. Als je ze vraagt wat ze morgen anders gaan doen in hun keuzes, weten ze dat vaak niet. Daarom lopen we in feite met ze mee en laten we ze zelf inzien welke stappen ze kunnen maken. Dat is de insteek en het doel van de app die we hebben ontwikkeld."

ACHT CATEGORIEËN Duurzaam leven is in te delen in acht verschillende categorieën. ,,Daarbij gaat het om kleding, voeding, spullen, vakantie, wonen, energie, vervoer en financieren", legt Van der Burg uit. ,,Wij willen consumenten bewust laten nadenken of het nodig is nieuwe kleding of spullen te kopen. Ga je met de mode mee? Hoeveel kleding heb je in je kast hangen? En is het mogelijk om iets te repareren in plaats van het meteen te vervangen? Hoe vaak eet je vlees? Allemaal vragen waar je bewust bij stil kunt staan in plaats van alles op de automatische piloot te blijven doen. Zeker als je snapt hoeveel impact jouw keuzes hebben."

Dit duurzaamheidsinitiatief startte vanuit Heuvelrug Energie, de energiecoörporatie. ,,In 2015 zijn we op zoek gegaan naar de 'duurzame honderd', waarbij het ging om het verzamelen van mooie verhalen uit deze gemeente", vertelt Van der Burg. ,,Wat is nu de meest duurzame inwoner? Niet om een competitie te starten maar om in beeld te brengen op welke manieren je duurzaamheid in de praktijk kunt brengen. Daar hebben we filmpjes van gemaakt die op onze website te vinden zijn. Maar we merkten dat inwoners het heel informatief vonden, maar niet tot actie overgingen. En dat is, denk ik, de grootste uitdaging die we hebben. Iedereen praat over klimaat, maar hoe maak je aanpassingen in je eigen leven. Daarom hebben we deze app ontwikkeld. "

CHALLENGES Op de app Climate Coach 4u kan een consument invullen waar hij of zij nu staat, dus wat de voetafdruk nu is. ,,Vervolgens kunnen ze meedoen aan challenges, binnen één of meerdere van de acht categorieën. Per week of maand kan je een challenge kiezen, waarmee je direct jouw voetafdruk minder diep maakt. Tel bijvoorbeeld eens hoeveel stuks kleding je in je kast hebt hangen en hoeveel je daarvan echt draagt. Of hoe vaak eet je zuivel en vlees? En laat de auto wat vaker staan als je ook op de fiets kunt. Zo kunnen we mensen helpen om na te denken over de impact van hun acties en bij wat ze echt kunnen doen om stappen te nemen die concreet en realistisch zijn. Onze uitdaging is nu om de prototype app verder te ontwikkelen en te verbeteren zodanig dat we een brede groep mensen kunnen bereiken."

Meer informatie op www.climatecoach4u.nl

advertentie
advertentie