Wethouder Gerrit Boonzaaijer
Wethouder Gerrit Boonzaaijer Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Wethouder Boonzaaijer vertelt over begroting 2020

30 september 2019 om 17:05 Politiek

HEUVELRUG Reeds lieten meer dan veertig grote en middelgrote gemeenten weten dat ze met tekorten kampen, zo'n half miljard per jaar voor de komende vier jaar. Wethouder Boonzaaijer vertelt over de stand van zaken in Utrechtse Heuvelrug. 

Naast de veertig gemeeten van netwerk G40 hebben ook de overige gemeenten het lastig, waaronder gemeente Utrechtse Heuvelrug. Toch is het de gemeente afgelopen woensdag gelukt om tot een sluitende begroting voor 2020 te komen. Dat meldt de gemeente vandaag in een video met wethouder Boonzaaijer. 

TEKORTEN De oorzaak van de tekorten? Er heeft een herverdeling plaatsgevonden in het gemeentefonds. Daarom moet er in de meeste gemeenten bezuinigd worden op het sociale domein. Bij gemeente Putten slinkt bijvoorbeeld het WMO potje aanzienlijk. 

HEUVELRUG Dankzij het bijstellen van de ambities heeft gemeente Utrechtse Heuvelrug een sluitende begroting met een bescheiden overschot kunnen realiseren, ondanks de vermindering van middelen. Daarnaast waren enkele onplezierige maatregelen onoverkomelijk. Boonzaaijer zegt dat ook inwoners oplossingen hebben aangedragen om de begroting passend te maken. 

IRREËEL De wethouder geeft tevens aan naar het Rijk dat het huidige gemeentefonds niet in lijn is met het huidige takenpakket van gemeenten.

advertentie
advertentie