De Heidetuin in verwilderde staat na jaren achterstallig onderhoud.
De Heidetuin in verwilderde staat na jaren achterstallig onderhoud. Vereniging THW

Voortbestaan Heidetuin in Driebergen-Rijsenburg onzeker

30 september 2019 om 13:29 Natuur en milieu

DRIEBERGEN De Heidetuin in Driebergen is in de afgelopen jaren sterk verwilderd en het voortbestaan is 'zeer onzeker', stelt de belangenvereniging Tussen Heuvelrug en Wetering. De vereniging doet nu een laatste poging om alternatieve geldbronnen aan te boren.

Voorheen kreeg het unieke park nog veel aandacht uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug, maar door de jaren heen is de aandacht sterk verminderd. Het structurele en intensieve onderhoud werd steeds geringer waardoor de tuin nu in een verwilderde staat verkeert. Een 'rampgebied' noemde THW het. Eerst werd er geopperd de tuin 'op kwalitatief peil' te houden door middel van vrijwilligers, maar een grootschaligere aanpak blijkt nodig wegens de omvang van het park. 

REDMIDDEL Om de Heidetuin terug te brengen naar haar originele staat, worden nu allerlei organisaties in de regio benaderd voor financiële hulp. Slaagt dit plan niet, dan is het onoverkombaar dat de Heidetuin door overwoekering opgaat in de omliggende bebossing. Eerder nog deed gemeente Utrechtse Heuvelrug een financiële toezegging, maar door de financiele status van de gemeente kon dit niet doorgaan. 

BELANG De Heidetuin werd in 1953 aangelegd naar de zware februaristormen en was tijdlang een toeristische trekpleister in Driebergen-Rijsenburg. Daarnaast levert het een bijdrage aan de biodiversiteit in het omliggende gebied. De omgeving spreekt van de tuin als 'rustpunt en fotogeniek decor'. 

advertentie
advertentie