Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Jongeren 'tinderen' voor het klimaat

30 september 2019 om 09:00 Natuur en milieu

HEUVELRUG Swipe jij links of rechts? Maandag 30 september start er in gemeente Utrechtse Heuvelrug een campagne voor jongeren. In de campagne kunnen ze meepraten over het klimaatprobleem en duurzame energie. Via de online tool 'Swipocratie' krijgen jongeren verschillende klimaatdilemma's voorgelegd én eigen gedragskeuzes worden aan de kaak gesteld.

Watt Nou! Jongeren over energie' is het overkoepelende project waar 'Swipocratie' onderdeel van is. 'Watt Nou!' is een initiatief van 12 Utrechtse gemeenten, de provincie Utrecht en de NMU. Het doel is om jongeren van 16-25 jaar actiever te betrekken bij het gesprek rondom energie. Met activerende filmpjes op social media en een postercampagne worden de jongeren gestimuleerd om via 'Swipocratie' hun mening te delen.

BETROKKEN Jongeren die een visie hebben over het klimaat worden nu nog maar weinig gehoord. Terwijl het juist om hun toekomst gaat. Wethouder Duurzaamheid Rob Jorg: ,,Het is belangrijk dat jongeren meer betrokken worden bij de energietransitie want het gaat natuurlijk over hun toekomst! Door middel van dit project doen we dat op een laagdrempelige en interactieve manier. Ik ben erg benieuwd hoe zij hier tegenaan kijken."

De 'Swipocratie' is een makkelijke en snelle manier voor jongeren om hun mening te delen. Jorg: ,,Ze hoeven alleen maar naar links of rechts te swipen! Tinder, maar dan met keuzes over klimaatverandering.'' Zo kunnen de jongeren vragen als: 'Zou je die verre vliegvakantie laten schieten om CO 2 te besparen?' en: 'Liever 170 daken of 1 voetbalveld vol met zonnepanelen?' beantwoorden.

advertentie
advertentie