Detail van een werk van Jeannette Winters, volledig opgebouwd uit druppels verf, een uitdrukkingsvorm bekend van de Aboriginals.
Detail van een werk van Jeannette Winters, volledig opgebouwd uit druppels verf, een uitdrukkingsvorm bekend van de Aboriginals. KAR

Twintigste Leersumse Kunstatelierroute

31 augustus 2019 om 10:10 Kunst

LEERSUM Met 33 deelnemers gaat op 7 en 8 september de Leersumse Kunstatelierroute (KAR) weer van start. Op 18 plekken door het hele dorp zijn kunstwerken te zien van lokale talenten, waaronder zes nieuwe. Daarnaast zijn elf kunstenaars uit de regio te gast met hun werk.

Edith Hazelzet

Na een jaartje tussenpauze is de KAR weer terug van weg geweest. Voorzitter Karin Bluijs licht de onderbreking toe: ,,Het is voor de deelnemers best een hoop werk om hun woon- en werkplek open te stellen voor publiek. Het is net een halve verhuizing weet ik uit ervaring, zeker als je ook nog ruimte wilt bieden aan gastkunstenaars van buitenaf. Daarnaast hebben bijvoorbeeld onze beeldhouwers langer de tijd nodig om nieuwe werken te maken. Steen bewerken gaat nu eenmaal langzaam. Alles bij elkaar heeft ons doen besluiten de KAR tweejaarlijks te organiseren." Wel speelt het bestuur met de gedachte om tussentijds 'KAR Specials' te organiseren; pop-up achtige initiatieven, die laagdrempelig zijn om aan deel te nemen, en eenvoudiger om te organiseren.

DIVERS De vele deelnemers staan garant voor een diversiteit aan disciplines: ,,Van schilderen in olieverf en acryl tot mixed media, sieraden en textiele werkvormen. Daarnaast zijn er beeldhouwwerken in steen en hout, en foto's. Drie van onze exposanten zijn behalve van het Kunstgilde lid van 'Fotogroep Kromme Rijn'. We vinden het erg leuk dat ook nieuwe inwoners van Leersum ons hebben gevonden en voor de eerste keer exposeren tijdens de atelierroute."

WEDSTRIJD De organisatie van de KAR is in handen van Marianne van Vuurde, Alma van Beek, Elze van der Meer, Karin Bluijs, Jannie Boonstra, Maarten Stratenus en Tom van Kooten. ,,Om een feestelijk tintje te geven aan deze 20e editie hebben we een fotowedstrijd bedacht waarbij kunstwerken te winnen vallen. In het Gildehuis is het wedstrijdformulier op te halen. Daarop staan fotofragmenten van objecten die terug te vinden zijn bij de kunstenaars in hun ateliers, op onze folder of de website. De winnaar mag als eerste kiezen uit een pentekening van Ger Bavel, een raku gestookt keramiekwerk van Jannie Boonstra of een sieraad gemaakt door mij," vertelt Bluijs. De prijzen worden binnen drie weken na de KAR uitgereikt.

OPENING EXPOSITIE Traditiegetrouw gaat de KAR gepaard met een overzichtstentoonstelling in het Gildehuis op Kerkplein 10. Deze wordt op 31 augustus om 16:00 uur geopend door dorpswethouder Waaldijk. Elke KAR-deelnemer levert een werk aan voor deze expositie, aan de hand waarvan bezoekers een idee kunnen krijgen welke kunstenaars zij tijdens de route willen bezoeken. Ook kunnen zij vast met hen kennismaken. Kleinkunstduo 'Schoonerlei' brengt bij de opening een muzikale ode ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de route. De KAR is op zaterdag 7 en zondag 8 september van 12:00-17:00 uur. De routefolder is te verkrijgen in het Gildehuis van 11:30-17:00 uur. Kijk voor meer informatie op kunstatelierroute.nl.

advertentie
advertentie