Drie oplossingen voor dijkversterking

30 augustus 2019 om 09:43 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor het 11 kilometer lange stuk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede, zijn na gesprekken met bewoners en agrariërs, een drietal ‘kansrijke oplossingen’ voor dijkversterking geformuleerd. Deze zijn onlangs gepresenteerd. Op dinsdag 3 september kunnen belangstellenden van 19.00 tot 22.00 uur mee nadenken over deze oplossingen in Theater Calypso in Wijk bij Duurstede.

Kuun Jenniskens

STEVIGER MAAR NIET HOGER Waterschap HDSR gaat onder de noemer Sterke Lekdijk de dijk versterken. De dijk wordt sterker en steviger, maar niet hoger. Deze werkzaamheden zijn nodig om voor de toekomst droge voeten te houden. Mocht het hier misgaan dan overstroomt de hele Randstad, en daar zijn dan 1 miljoen mensen de dupe van.

Hoogheemraad Els Otterman: ,,Als we dan toch aan de slag gaan, kunnen we ook andere wensen meenemen.” Het afgelopen 1,5 jaar is er met wel bijna 500 mensen gesproken. De ingebrachte ideeën zijn samengebracht tot 3 oplossingsrichtingen. Alle ideeën zijn even veilig, aldus Otterman, maar ze geven een ander aanzicht van de dijk.

De oplossing ‘Krachtig Behoud’ vraagt om weinig ruimte. De dijk wordt van binnen versterkt met een damwand. Het landschap blijft er hetzelfde uitzien en de weg blijft even breed. Behalve dan dat de dijken aan de rivierkant worden ingezaaid met bloemen omdat gebleken is dat deze de bodem versterken. Deze bloemen zitten in alledrie de oplossingen.

Bij de oplossing ‘Rijk cultuurland’ wordt de dijk breder. Buitendijks wordt hier ook een kleilaag aangebracht waar het kwelwater niet door kan.

AMBITIEUS Bij de meest ambitieuze oplossing ‘Beleefbare dijk’ wordt de dijk nog weer wat breder, zodat ook een vrijliggend fietspad mogelijk wordt. Bij deze oplossing wordt aan de rivierkant een extra kleilaag aangebracht, om te voorkomen dat er zand uit de dijk spoelt. De natuur wordt aan de kant geschoven, en na het aanbrengen van de laag weer teruggeschoven. De dijk krijgt wandelpaden, rust-en beleefpunten en belangrijke historische elementen worden belicht - zo hebben er loopgraven gelegen bij boerderij Leuterveld, dat stukje historie zou gemarkeerd kunnen worden met een wandelpad.

Het is ook mogelijk om elementen uit verschillende oplossingen te combineren, maar het geheel moet er wel mooi en logisch uit blijven zien, aldus projectmanager Jannes van Hove.

Alleen bij de laatste variant wordt de dijk zo breed dat er ook een vrijliggend fietspad op past. Dat is een wens die vanuit de gemeente Wijk bij Duurstede en inwoners is geuit. De gemeenten zijn wegbeheerder. HDSR wil het fietspad meenemen in de plannen, maar dat kan alleen als de gemeente Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug, en misschien zelfs ook de provincie, financieel bijdragen in het project. Vanwege de financiële perikelen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is dit fietspad daar al zo goed als zeker geschrapt. Els Otterman: ,,Het is superjammer als bepaalde dingen nu niet kunnen, want deze kansen komen pas weer over 30 tot 50 jaar terug.” Otterman oppert ook nog de optie van een fietsstraat, waarbij het fietsverkeer de ruimte krijgt en de auto te gast wordt op de dijk.

FIETSPAD Els Otterman zegt op bijgaand filmpje: ,,Wij gaan hier de dijken versterken. Dat is onze taak als waterschap. De gemeente en de omwonenden willen ook heel graag dat er een verkeersveiliger dijk komt. Er is heel vaak de wens geuit om een vrijliggend fietspad aan te leggen. Als waterschap kunnen we dat niet zelf, daarvoor moeten we samenwerken met de gemeente en de provincie. Dan zullen gemeente en provincie ook moeten meewerken aan het projectplan en meebetalen aan de financiering ervan.” Of het fietspad er daadwerkelijk komt, valt nu nog niet in te schatten, aldus Otterman: ,,We zijn daar continue over in gesprek met gemeente en provincie. In november hebben we met hen een bestuurlijk overleg waar we de drie varianten zullen bespreken en dan zullen we ook horen hoeverre de gemeenten erin mee willen gaan.”

BESLUIT Het algemeen bestuur van het waterschap zal in 2020 een besluit nemen over een voorkeursalternatief. Kijk voor meer informatie op de website van HDSR.

advertentie
advertentie