Koninginnedagfeest in Palmstad.
Koninginnedagfeest in Palmstad. Annet Werkhoven

Palmstad: wonen in een mooi wijkje

31 augustus 2019 om 08:00 Historie

PALMSTAD Bijna honderd jaar geleden werd de eerste steen gelegd voor het wijkje dat al geruime tijd de naam Palmstad draagt. Op de kalender van de Koninklijke Doornse Harmonie is te lezen dat de naam door de bewoners zelf bedacht is. De woningen in de Engelse 'cottage'-stijl kregen rieten kappen en de tuinen werden van de weg gescheiden door buxushagen, die in de volksmond ook wel 'palmtakken' werden genoemd. En zo is de naam 'Palmstad' ontstaan", is te lezen op de kalender

De woningbouwvereniging Patrimonium had de Doornse architect Meijerinck in de arm genomen om deze sociale huurwoningen vorm te geven, want Meijerinck was bekend met cottagebouw en rieten kappen.

TIJDENS DE OORLOG Henk Bontan woont niet meer in Palmstad, maar er tegenover aan de Rozenlaan. Henk is wel in 1940 in Palmstad geboren, aan Patrimoniumweg 2. Bontan: ,,Ik was erg klein tijdens de oorlog, maar ik heb wel bewust de bevrijding meegemaakt. Ik weet nog dat ik met mijn broertje in de bolderkar zat en dat we alle twee oranje caps met rood-wit-blauwe kwastjes eraan ophadden. We kregen witbrood van Canadezen, waarschijnlijk gebakken door bakker Veldhoen. Mijn vader had een fouragezaak. Hij verkocht veevoeder en dergelijke. Hij was ook blokhoofd bij het verzet in de oorlog. Soms smokkelde hij eten. We hadden ook evacuees uit Rhenen. Aan de overkant van de Patrimoniumweg had je 't veld. Mijn vader had daar een trekpaard en stallen. Het paard is gestolen door de bezetter. Mijn oudere zus heeft me dit allemaal verteld."

In mei 1943 liep een schoorsteenbrand helemaal uit de hand

DE BRAND EN DE NIEUWBOUW Bontan: ,,In mei 1943 liep een schoorsteenbrand bij de familie Van Dijk helemaal uit de hand. Twee blokken woningen rechts van de wijk zijn uitgebrand, links eindigde de brand in het Moersbergse bos. De brandweer had er een hele kluif aan. Ons huis bleef gespaard, het dak was van pannen en werd door de brandweer natgehouden. Na de brand heeft de boel lange tijd braak gelegen."

Er waren in Palmstad een aantal winkeltjes. Naast de fouragezaak van Bontan, had je de motorzaak van Dick de Waard, die zelf ook in Assen racete, de kuikenbroeierij van Gerritsen, kruidenier Maas (later Oude Wansink) en natuurlijk café-restaurant Flora, waar altijd wat te doen was. Lia de Haan-Bleijenberg: ,,Ik ben zeventig jaar geleden geboren en getogen in Palmstad. Mijn vader Goos was melkboer. Samen met mijn moeder is hij er een buurtwinkeltje begonnen." Bontan: ,,Achter Flora liep de tram en er was een halte. De bussen gingen ook over de Oude Rijksstraatweg toen." Corry van Erp: ,,Dit stukje Rijksstraatweg was een gedeelte van de doorgaande weg Utrecht –Arnhem. Het verkeer werd met de tijd steeds drukker en toen is de weg verlegd naar het noorden, zoals die nu ligt."

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).

Leen Bleijenberg: ,,Ik woon nu zo'n veertig jaar in de wijk. We kwamen op het moment dat er een vergadering in café-restaurant Flora was over de toekomst van de huisjes. Wat voor huisjes de buurt wilde? In dezelfde stijl gebouwde huisjes als de andere. Het werden echter allemaal 'jaren 80 woningen." Riet van Nieuwenhuijzen woont twintig jaar in de wijk en kijkt met weemoed naar de oude foto: ,,Jaren later zijn de overgebleven huisjes afgebroken en zijn er nieuwe voor in de plaats gekomen. Dit stukje Palmstad heb ik altijd als het meest idyllische stukje uit de omgeving gevonden. Héél pittoresk à la Anton Pieck."

Heel pittoresk a la Anton Pieck

BUURTVERENIGING Corry van Beek en Leen Bleijenberg over de buurtverenigingen van vroeger en nu: ,,Er was een tijd, vooral voor de komst van de televisie, dat er erg veel werd georganiseerd. Kersen eten met de buurt, spelletjesmiddagen, feestavonden met de lokale bands The Hookers (eigenlijk naar John Lee Hooker, maar na een opmerking over de naam -die toch wat vragen opriep-, later veranderd in de Lonely People) en de Happy Players. Ook met oud en nieuw was het raak: de kinderen gingen takken en banden verzamelen voor een vreugdevuur 's avonds. De buurtvereniging raakte een tijdje in het slop, maar zo'n 25 jaar geleden is er weer een nieuwe buurtvereniging 'opgestaan' met twaalf evenementen per jaar en als hoogtepunt het vieren van honderd jaar Palmstad komend weekend."

Bronnen: Met dank aan: Henk Bontan, Leen Bleijenberg, Corry van Beek en Menno Loggere en alle anderen die via mail hun bijdrage hebben geleverd. In november verschijnt er een dubbele uitgave over Palmstad bij de Hist. Ver. Thorheim.
Afbeelding
Afbeelding
Feest in Palmstad.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie