Tot verbijstering van vrijwilligers Jolco en Tjitske Brolsma dreigen de monumentale beuken aan de Dwarslaan te sneuvelen bij de parkrenovatie.
Tot verbijstering van vrijwilligers Jolco en Tjitske Brolsma dreigen de monumentale beuken aan de Dwarslaan te sneuvelen bij de parkrenovatie. Dorpsjournalist.nl

Wethouder wil uitleg over bomenkap Huis Doorn

22 augustus 2019 om 14:19 Natuur en milieu

DOORN Natuurwethouder Chantal Broekhuis (CDA) heeft het Rijksvastgoedbedrijf om een reactie gevraagd op het alternatieve plan om massale bomenkap in het park van Huis Doorn te voorkomen. Eerder deze maand pleitten vrijwilligers Jolco en Tjitske Brolsma in deze krant al voor aanpassing van de kapplannen. 

Michel Schaaij

BEZORGD De vele oranje gestipte bomen op het landgoed leiden al een tijdje tot bezorgde reacties van inwoners en bezoekers. Die vrezen dat de komende, grootscheepse renovatie van het park op sommige plekken een kaalslag tot gevolg zal hebben. Zo moeten volgens het masterplan van het Rijksvastgoedbedrijf de grote beukenbomen langs de Dwarslaan het veld ruimen.

BOMENRIJ Maar volgens de Brolsma's, die zich als vrijwilliger inzetten in de befaamde rozentuin van Huis Doorn, kan die monumentale bomenrij best worden gered. Daarvoor zou het Rijksvastgoedbedrijf een gepland zichtpunt vijf tot tien meter moeten verplaatsen. Hun alternatieve plan werd bij de terreineigenaar ingediend, maar tot dusver bleef een reactie uit. 

KLIMAAT Wethouder Broekhuis zegt dat het college zich vooralsnog nog geen mening over de bomenkap heeft gevormd. Ze wil daarmee wachten tot het Rijksvastgoedbedrijf een officiële kapvergunning voor de parkrenovatie heeft ingediend. Wel zegt ze te beseffen dat bomen belangrijk zijn voor het klimaat, omdat ze voor de broodnodige CO2-reductie zorgen. 

ONDERZOEK In heel Nederland worden veel meer bomen gekapt dan aangeplant, zo bleek vorige maand uit een onderzoek van het televisieprogramma De Monitor. Volgens onderzoekers van de Wageningse universiteit nam het Nederlandse bosareaal in vier jaar tijd met 5400 hectare af. 

ONTBOSSING Op welke manier wethouder Broekhuis de Heuvelrugse bijdrage aan die ontbossing wil indammen, zal blijken als de nieuwe, gemeentelijke bomenverordening verschijnt. Die wordt momenteel door ambtenaren voorbereid en moet volgens Broekhuis duidelijk maken, wat Utrechtse Heuvelrug kan doen om herplant en nieuwe aanplant te bevorderen.

VRAGEN Intussen hebben in het Utrechtse provinciehuis de statenfracties van CDA en D66 schriftelijke vragen over de ontbossing gesteld. Ze willen dat de provinciebestuurders meer werk maken van de aanplant van nieuwe bomen. Wethouder Broekhuis zegt dat ze zich helemaal kan vinden in die opvatting.

advertentie
advertentie