Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Archief BDUmedia

Permanente bewoning op recreatieparken wordt aangepakt

14 augustus 2019 om 13:05 Lokaal/Woningen

HEUVELRUG Permanente bewoners van recreatieparken kunnen maar beter gaan nadenken over alternatieven. Steeds meer gemeenten verbieden vaste bewoning van bungalows of stacaravans en maken werk van de handhaving. Heuvelrugambtenaren leggen de laatste hand aan nieuwe regels en burgemeester Frits Naafs wil dat de gemeenteraad geld vrijmaakt om die te handhaven.

Michiel Schaaij

Buurgemeente Wijk bij Duurstede heeft inmiddels al ingegrepen. In Cothen kregen de permanente bewoners van het recreatiepark Kooten aan de Groenewoudseweg afgelopen week het slechte nieuws te horen. Naafs bevestigt dat permanente bewoning ook op recreatieterreinen in de Heuvelrugdorpen plaatsvindt, maar specifieke voorbeelden wil hij niet noemen. 

MEETLAT Duidelijk is wel, dat het college na jarenlange vertraging de nota over niet-recreatief gebruik van recreatieterreinen binnenkort wil inleveren bij de Heuvelrugpolitiek. ,,Nadat het nieuwe beleid door de gemeenteraad is vastgesteld, krijgen alle parken een keer een beurt", zegt Naafs. ,,Ik weet nog niet in welke volgorde, maar ze gaan allemaal langs de meetlat."

MANKRACHT Voor die handhaving is wel extra budget nodig, zegt Naafs. Eerder verklaarde wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) al, dat de gemeente simpelweg niet genoeg mankracht heeft om het verbod op permanente bewoning te handhaven. Bij de behandeling van het nieuwe bestemmingsplan voor recreatieparken wil Boonzaaijer daarover afspraken maken met de gemeenteraad.

MAATWERK Volgens Naafs kan die investering in handhaving wellicht beperkt blijven, door niet alle recreatieterreinen tegelijk aan te pakken. ,,Je kunt niet alles tegelijk doen, maar zonder extra geld kun je de regels niet handhaven", aldus de burgemeester. Overigens wil het college de permanente bewoning van huisjes en stacaravans met maatwerk te lijf gaan. 

TESTCASE Dat is vergelijkbaar met de aanpak die twee jaar geleden werd gevolgd bij de ontruiming van de Leersumse camping Wildzicht. Ook daar werd volgens Naafs maatwerk verricht en kregen bewoners een redelijke en billijke termijn om elders onderdak te vinden. Naafs ziet de gemeentelijke actie bij Wildzicht als een testcase voor de handhaving op andere recreatieterreinen.

advertentie
advertentie