Afbeelding
Koen Suyk

Lang wachten op een huis

31 juli 2019 om 12:22 Overig

HEUVELRUG De wachttijd voor een sociale huurwoning is nog nooit zo lang geweest. Doorstromers staan gemiddeld bijna dertien jaar op de wachtlijst, voordat ze in Utrechtse Heuvelrug aan bod komen. Starters op de woningmarkt moeten bijna acht jaar geduld hebben. Dat betekent dat een achttienjarige die zich vandaag inschrijft, pas in 2027 aan de beurt is.

Michiel Schaaij

In vergelijking met twee jaar geleden, steeg de wachttijd voor doorstromers in Utrechtse Heuvelrug explosief met meer dan 40 procent. Voor starters werd de situatie een heel klein beetje gunstiger: voor hen daalde de gemiddelde wachttijd met 3,5 procent. Dat was te danken aan de oplevering van de appartementen in het voormalige Recron-kantoorgebouw in Driebergen.

MUURVAST Volgens het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) zit de sociale huurmarkt in de hele provincie muurvast en bestaat er een reëel risico, dat die nijpende situatie nog jarenlang aanhoudt. ,,De stijgende lijn van de gemiddelde inschrijfduur zet zich onverminderd door", zo luidt één van de conclusies in de Regionale Corporatiemonitor, die deze week verscheen.

VERHUISWAGEN Omdat de wachttijden steeds verder oplopen, laten inwoners zich al inschrijven op een moment dat de verhuiswens nog niet actueel is. Als zij vervolgens na een jaar of zeven besluiten om te gaan reageren op het woningaanbod van de corporaties, duurt het gemiddeld nog meer dan zeven jaar voordat de verhuiswagen kan voorrijden.

DRUPPEL Intussen lijkt het aantal nieuwe sociale huurwoningen nauwelijks meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Uit het dikke RWU-rapport blijkt dat er in de Heuvelrugdorpen vorig jaar 42 sociale huurwoningen werden gebouwd, maar daar staat tegenover dat 26 corporatiewoningen werden verkocht. 

BOUWLOCATIES In totaal hebben woningcorporaties in Utrechtse Heuvelrug nu de beschikking over 4563 zelfstandige huurwoningen. Die voorraad bestaat voor iets meer dan de helft uit eengezinswoningen. Volgens de RWU is er grote behoefte aan extra aanbod, maar ontbreekt het aan bouwlocaties.

advertentie
advertentie