Afbeelding
ANP Foto

Vaccinatiegraad Utrechtse Heuvelrug onder de maat

12 juli 2019 om 13:28 lokaal

HEUVELRUG De vaccinatiegraad binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug ligt nog steeds onder de maat. Dat heet wethouder Hans Waaldijk (OPEN) donderdagavond laten weten op vragen van de VVD en D66. Ongeveer 88 procent van de kinderen binnen de gemeente blijkt te zijn ingeënt, wat onder het volgens het RIVM 'veilige' percentage van 95 procent ligt.

Toch is de wethouder gematigd positief, aangezien vorig jaar het percentage nog rond de 84% lag. ,,Er zijn stijgingen, maar het is niet voldoende", aldus Waaldijk. Opmerkelijk is dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug het gemiddelde percentage van de Provincie Utrecht naar beneden haalt. Alleen binnen de gemeentes Renswoude, Rhenen, Veenendaal en Woudenberg liggen de percentages ook onder de 90%. 

DORPEN Ook binnen de dorpen zelf zit er een groot verschil in dekking van de twee belangrijkste inentingen: DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio) en de BMR (Bof, Mazelen en Rode Hond). Zo liggen de vaccinatiegraden van de dorpen Doorn, Maarn en Driebergen boven het gemeente-gemiddelde, maar zijn de percentages binnen Amerongen en Leersum lager. ,,Uit navraag van de lokale GGD heeft de reden tot niet-inenten binnen Amerongen, Leersum, Overberg en Driebergen vooral te maken met geloofsovertuiging, met name onder reformatorische ouders. Binnen Maarn en Doorn -en toenemend ook Amerongen en Leersum- zijn er steeds meer ouders kritisch over de noodzaak en veiligheid van vaccins", aldus Waaldijk.

Voor de dorpen Overberg en Maarsbergen waren geen cijfers bekend, vanwege het te kleine aantal aanwezige kinderen binnen het postcodegebied.

AANPAK Waaldijk ziet de stijgende lijn van 84 naar 88 procent, maar noemt dit 'niet voldoende'. ,,De GGD heeft extra aandacht ingezet voor gesprekken in de spreekkamer. Dit is de belangrijkste actie binnen de consultatiebureaus om twijfelaars en ouders goed te informeren. Ook worden er extra gesprekken geagendeerd of er wordt voor een tweede keer voor een consult opgeroepen", aldus de wethouder, die ook in het nieuwe schooljaar alle onderwijsinstellingen en kinderdagverblijven een brief wil schrijven over de zorgen hierover. ,,Daarnaast is er met de burgemeester afgesproken dat dit onderwerp in het gesprek met de kerkleiders ter tafel zal komen."

WEIGEREN Landelijk is er door Tweede Kamerlid Rens Raemakers (D66) een initiatiefvoorstel ingediend om kinderopvangcentra de ruimte te geven ongevaccineerde kinderen te weigeren, en zelfs een wettelijke inentingsplicht te geven wanneer de vaccinatiegraad onder de 90% zakt. Op een vraag van de VVD of het college het afgelopen jaar gesproken heeft met kinderopvangcentra over het eventueel weigeren van ongevaccineerde kinderen, antwoordt de wethouder dat hij eerst de uitkomst van het initiatiefvoorstel wil afwachten voordat hij dat gesprek met de scholen aan wil gaan.

MAZELEN Waaldijk waarschuwt wel dat er binnen de gemeentegrenzen een verhoogd risico is op de uitbraak van Mazelen. Zo meldt het RIVM dat er landelijk In 2019 reeds 40 patiënten met mazelen gemeld zijn. ,,De GGD is in het bezit van landelijke protocollen voor het geval dat er een mazeluitbraak komt. Maar, het risico is groot hier. We liggen immers onder het gemiddelde."

De lokale D66 en VVD hebben na de uitspraken van de wethouder een dubbel gevoel. ,,Ik ben blij dat er een eerste effect is van de nieuwe aanpak. Dat geeft de burger moed" aldus D66-raadslid Carmen Rietdijk. VVD'er Tim Rooijakkers is ook blij, maar plaatst een kanttekening. ,,Om rond het percentage van 95% te komen is er duidelijk nog veel werk aan de winkel."

advertentie
advertentie