Een officieel fotomoment tijdens het inleveren van het schilderij bij het Rijksmuseum voor Lang Leve Rembrandt.
Een officieel fotomoment tijdens het inleveren van het schilderij bij het Rijksmuseum voor Lang Leve Rembrandt. Sjoerd Jongsma

Schilderij van Bart in 't Rijks

13 juli 2019 om 06:43 lokaal

MAARN Hij is niet de enige in de regio, maar het blijft bijzonder om met een eigen kunstwerk in het Rijksmuseum te hangen. Het overkomt Bart Jongsma die de uitnodiging voor de opening van de tentoonstelling op 15 juli op zak heeft. ,,Dat wordt een heel spektakel, met een programma van 09.30 tot 13.30 uur, jury, pers en alle mede-kunstenaars er bij." De familie vindt het wel jammer dat ze er niet allemaal live getuige van kunnen zijn. Er mag één introducé mee naar binnen. ,,We gaan wel mee naar Amsterdam hoor en het museum in zodra het mag", zegt moeder Saskia Jongsma.

Monique José Timmermans

Als inspiratiebron voor zijn inzending koos de toen 15-jarige Bart het door Rembrandt geschilderde portret van Jan Six. ,,Het liefst teken en schilder ik portretten en de stijl van Rembrandt vind ik altijd erg mooi. Bij die portretten zie je dat men de anatomie van de mens nog niet tot in detail had bestudeerd. Verhoudingen van het menselijk lichaam kloppen vaak net niet volgens de huidige regels van de kunst."

Dat maakt het volgens Bart wel iets makkelijker om te schilderen. ,,Soms fotografeer ik bijvoorbeeld een hand om die tot in detail te tekenen, dat is verschrikkelijk moeilijk. Zo hebben gezichten ook hun lijnen door de jukbeenderen en spieren, die je op de schilderijen uit het tijdperk van Rembrandt nog niet zo uitgewerkt ziet."

INTENSIEF Echt eenvoudig bleek het toch niet, ondanks het gebruik van acrylverf in plaats van olieverf. ,,Met dat laatste heb ik nog geen ervaring. Het lijf en de mantel lukten vrij snel. Maar voor het gezicht heb ik een aantal keer het doek weer overgeschilderd. Dan waren de ogen niet recht, of de neus te groot bijvoorbeeld. Uiteindelijk moet je er een punt achter zetten. In totaal heb ik er anderhalve maand intensief aan gewerkt. Toen had ik er eigenlijk ook wel genoeg van", zucht de jonge schilder, die eigenlijk nooit helemaal tevreden is over zijn eigen werk.

Verrast was hij dan ook toen de mail binnenkwam dat hij door de eerste ronde was. Bij de beste 2000 van ruim 8000 inzendingen is al een hele prestatie. Op school was intussen ook het oog op de nageschilderde Jan Six gevallen. ,,Het heeft in het Cultuurhuis gehangen gelijktijdig met de eindexamenstukken van het vak tekenen van Revius leerlingen."

KRINGLOOP Daarna kwam het moment van presenteren bij het Rijksmuseum voor de volgende juryronde, met officiële foto. ,,Alles is heel strak geregeld, er komen steeds mails binnen over wat er precies moet gebeuren. Zo moest het schilderij ingeleverd worden met een korte biografie van mijzelf, een lijst en ophangsysteem. Gelukkig vonden we een passende oude lijst bij de kringloop."

Er is veel publiciteit rond de prijsvraag 'Lang leve Rembrandt', de meest uiteenlopende werken zijn aangeboden, schilderijen, maar ook een tafel en kleding. Het had de keuze van Bart niet anders gemaakt. ,,Schilderen vind ik het leukst om te doen." Volgend jaar gaat de aandacht uit naar het eindexamen havo. ,,Ik wil naar het vwo en dan bouwkunde/architectuur studeren. Het tekenen blijft dus wel een rode draad."

advertentie
advertentie