Afbeelding
Archief BDU Media

Onenigheid over woningen Oranjestein Doorn

9 juli 2019 om 13:38 lokaal

DOORN De gemeente ligt overhoop met verpleeg- en verzorgingshuis Oranjestein. De eigenaar van de zorginstelling aan de Oranjelaan, de stichting Pro Senectute, wil een nieuw appartementencomplex voor welgestelde senioren op het terrein bouwen. Wethouder Rob Jorg (VVD) eist dat er ook een handvol woningen in het middensegment worden gebouwd, maar Oranjestein weigert dat.

Michiel Schaaij 

Vier jaar geleden kwam Pro Senectute met het toenmalige college overeen, dat een nieuwbouwplan voor 25 tot maximaal 30 appartementen en een parkeergarage zou worden ingediend. De buurt raakte in rep en roer toen een plan met 35 woningen naar buiten werd gebracht. ,,Het ontwerp lijkt op twee rijen gestapelde schoenendozen, of misschien nog beter: op lijkkisten", aldus een boze overbuurman. 

COMPLICATIE Veel omwonenden vinden dat de zorginstelling zich gedraagt als ,,een ordinaire projectontwikkelaar met winstoogmerk". Een complicerende factor in de kwestie is de patstelling rond een aangrenzend terrein, dat eigendom is van de gemeente. Op het stuk grond, dat ook wel bekend staat als Depot Doornbos, bevond zich vroeger een gemeentewerf. Het perceel wordt door een smal toegangspad verbonden met de Willem de Zwijgerlaan. 

DISCUSSIE In 2014 verkocht wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) het terrein voor een slordige 4,5 ton aan Pro Senectute. Maar volgens de koopovereenkomst gaat die transactie echter alleen door, als de gemeente groen licht voor de bouw geeft. ,,In die discussie zitten we nu", zei wethouder Rob Jorg (VVD) maandag in de de raadscommissie Ruimte.

IN DE TANG ,,Het komt erop neer: gaan we akkoord met de bouw van alleen maar dure zorgappartementen, of zeggen we nee", aldus Jorg. In financieel opzicht lijkt Pro Senectute daarmee het college in de tang te hebben. De verkoopprijs van Depot Doornbos zou een zeer welkome aanvulling van de noodlijdende gemeentelijke bankrekening zijn. Het is dan ook de vraag, of de politieke wens om meer woningen in het middensegment te bouwen, het college zoveel geld waard is.

advertentie
advertentie