Jong en oud in een wijk

11 juli 2019 om 19:31 Lokaal/Column

Mijn zeer jonge gezin streek, jaren geleden, neer in een seniorenwijk. Althans, dat vond ik, want de meeste nieuwe buren waren al gepensioneerd. Zij juichten. Vrolijk kindergeluid en vanzelfsprekend zicht op de ontwikkeling van piep jonge mensjes naar volwassenheid.

Ik werd ziek. Voor lange tijd. Niet ernstig, wel lastig. Het jongste kind was twee, de oudste zeven jaren jong. Er waren geen opa's en oma's in de buurt die ons konden helpen. Wel een stel gepensioneerde buren! Zou ik het durven, zou ik het doen? Hen om hulp vragen? Ik nam de gok om een blauwtje te lopen om als jonge moeder bij oudere mensen bijstand te vragen. Die zorgen erover waren volstrekt onnodig. Wat een lief enthousiasme om ons te helpen! Er was een tijd dat ik bedlegerig was en twee buren namen als vanzelfsprekend de zorg voor de kinderen over van 15.00 uur tot 17.00 uur. Er is bij zorg wel van alles technisch te regelen, zoals vervoer, boodschappen en maaltijden, maar liefdevolle belangstelling en geduld is essentieel. Onze kinderen kregen zeer vrolijke en waardevolle vriendschappen met de senioren.

In een wijk in Driebergen Noord is een vereniging voor nabuurschap opgericht. Vele huishoudens nemen deel. Alle leeftijden zijn vertegenwoordigd. Het nabuurschap beoogt meer reuring en 'omzien naar elkaar'. Het is een vrijwilligersproject dat mede mogelijk gemaakt wordt door een kleine gemeentelijke start-subsidie.

Er worden leuke dingen georganiseerd en ook persoonlijke dwarsverbanden gelegd tussen de bewoners. Bijvoorbeeld een oudere dame wordt door een jongere naar het graf van haar man gechauffeerd en zij bakt dan als tegenprestatie een appeltaart voor de chauffeur. Of een man is zeer gehecht aan zijn antieke barometer, maar die is kapot. Het atelier voor reparatie is bekend, maar is verder weg dan de fysieke mogelijkheden van de man. Daarbij speelt dat een kwikbarometer plat vervoerd moet worden. Een 'jonkie' vervoert de man en zijn barometer en kletsen gezellig samen tijdens de reis en leert in deze tijd van 'buienradar' nog iets van een instrument zoals een barometer.

Jongeren leren dat diensten aan elkaar aanbieden gewoon leuk is. Voldoening geeft. Er ontstaat een mooie dynamiek tussen generaties. Het resultaat? Voor alle betrokkenen vooral voldoening!

Het Seniorenplatform vindt een actief nabuurschap van groot belang.

Beptien namens het Seniorenplatform

advertentie
advertentie