Afbeelding
Ineke Vrij

Kritiek op dreigende bomenkap bij De Basis

8 juli 2019 om 11:53 lokaal

DOORN De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Utrechts Landschap (UL) protesteren tegen bouwplannen van De Basis. De dienstverlener voor veteranen wil op het 16 hectare grote terrein tussen de Woestduinlaan en de Oude Arnhemse Bovenweg appartementen en zorgpaviljoens gaan bouwen. Maar volgens de twee natuurorganisaties dreigt daardoor een stuk oud bos te sneuvelen.

Michiel Schaaij

Een van de nieuwe paviljoens staat voor een deel ingetekend op een oude bosgroeiplaats. Om de aanwezige oude bomen op die plek te kappen, moet een ontheffing worden aangevraagd. Maar volgens juridisch medewerker Nicolette Buiter van de NMU staan provinciale beleidsregels een ontheffing voor oude bosgroeiplaatsen helemaal niet toe.

NATUURNETWERK Om de bomen op de bosgroeiplaats te sparen zien de bezwaarmakende natuurorganisaties een simpele oplossing. Als het betreffende paviljoen tien meter in oostelijke richting of vijftien meter in zuidelijke richting zou worden gebouwd, kunnen de bomen gewoon blijven staan. Bovendien worden dan ook de grenzen gerespecteerd van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dat is de voormalige Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

KRITIEK In een brief aan de Heuvelrugpolitiek uiten de NMU en UL ook kritiek op de manier waarop de gemeente de gevolgen van de bouwplannen voor de natuur heeft beoordeeld. Volgens beide belangenorganisaties heeft de gemeente alleen maar oog voor de plussen voor de natuur, en niet voor de minnen. Bovendien zouden de aangekondigde maatregelen om de flora en fauna te beschermen onvolledig zijn.

LICHTHINDER De natuurorganisaties willen dat er strengere maatregelen komen tegen de lichthinder van de nieuwe bebouwing. Om verstoring van het NNN-gebied en beschermde diersoorten zoveel mogelijk te voorkomen, zouden beperkingen aan de verlichting moeten worden opgelegd. Die verplichting zou nu nog ontbreken in de plannen.

ONDERSPIT Over de nieuwbouw op het veteranenterrein is jarenlang gesteggeld tussen De Basis en omwonenden. Buurtbewoners maakten zich zorgen over de toekomstplannen van de veteranenorganisatie. Ze vreesden dat de natuur het onderspit zou delven en voorspelden dat de nieuwbouw zou ontaarden in een soort Vinex-locatie. Na jarenlang overleg met de projectontwikkelaar werd de vrede getekend.

advertentie
advertentie