Wethouder Hans Waaldijk
Wethouder Hans Waaldijk Hans Dirksen Fotografie

RDWI wil strenger beleid voor de bijstand

4 juli 2019 om 10:17 lokaal

HEUVELRUG Het bestuur van de Regionale Dienst Werk en Inkomen (RDWI) in Zeist overweegt om mensen in de bijstand voortaan te verplichten een tegenprestatie te leveren. Maar Heuvelrugwethouder Hans Waaldijk (Open) houdt vast aan het huidige beleid. Hij wil Heuvelruggers met een bijstandsuitkering verleiden, maar niet dwingen om iets terug te doen. 

Michiel Schaaij 

Ook andere regiogemeenten die deelnemen aan de RDWI willen werklozen niet met de knoet het vrijwilligerswerk injagen. Verleiden is constructiever dan dwang, zo luidt de gedachte. In Utrechtse Heuvelrug werden inwoners met een bijstandsuitkering de afgelopen vijf jaar aangemoedigd, maar niet verplicht om in ruil iets nuttigs voor de samenleving te doen. 

STRENGER Een recente evaluatie van die aanpak, adviseert om daar ook de komende jaren mee door te gaan. Maar volgens een brief van Waaldijk aan de gemeenteraad neemt het algemeen bestuur van de RDWI die aanbeveling vooralsnog niet over. Als het aan de RDWI ligt, wordt er eerst een discussie gevoerd over een strengere aanpak om bijstandsgerechtigden te activeren en terug te leiden naar de arbeidsmarkt. 

TALENTEN ,,Het is belangrijk om mensen met een uitkering te vragen, deel te nemen aan de samenleving", aldus Waaldijk tijdens het wekelijkse persgesprek. ,,Het is bewezen dat dat gezond en goed is." Maar volgens hem is dwang daarvoor niet het beste middel. Het Heuvelrugse beleid om te verleiden is volgens de wethouder een betere methode, omdat daarmee aansluiting wordt gezocht bij de motivatie en talenten van de betrokken inwoners.

COACHING Waaldijk geeft toe dat deze aanpak in het verleden ,,onderwerp van een dialoog in de gemeenteraad geweest". Maar als het aan hem ligt, wordt de bestaande praktijk gewoon voortgezet. Overigens kan het RDWI pas een strengere aanpak van bijstandsontvangers doorvoeren, nadat de gemeenteraden van de deelnemende plaatsen daarmee akkoord zijn gaan. 

advertentie
advertentie