Benjamins toont trots haar werk, Olifant. Deze zomer te zien in het Rijksmuseum.
Benjamins toont trots haar werk, Olifant. Deze zomer te zien in het Rijksmuseum. Fam. Benjamins

Werk Lieke Benjamins te zien in Rijksmuseum

7 juli 2019 om 13:32 lokaal

AMERONGEN Moeder Jessica Benjamins zag een leuke televisiespot. 'Oehoe oehoerend hard' Bennie Jolink deed daar een oproep om een kunstwerk in te sturen voor de expositie 'Lang leve Rembrandt' in het Rijksmuseum komende zomer, geïnspireerd op de grote meester. Benjamins tipte haar twee dochters Lieke en Rosalynn om mee te doen en zo geschiedde. Beide getalenteerde meiden gingen aan de slag en werden geselecteerd uit meer dan 8.000 aanmeldingen uit 95 landen, van scholier tot gevestigd kunstenaar, tussen 4 en dik 90 jaar oud. Hun schilderijen brachten ze naar Amsterdam, waar de jury alle werken beoordeelde en tot een conclusie moest komen.

Wilco Willemse

Afgelopen vrijdag was de uitslag. Moeder Jessica Benjamins, zelf ook kunstenares, heeft een dubbel gevoel over de uitslag. Het werk van Lieke kwam wel door de selectie, maar dat van Rosalynn niet: ,,Er was nog even verwarring, omdat Rosalynn ook op de deelnemerslijst stond, maar dat bleek een foutje. Ze neemt het enorm sportief op en is heel blij voor haar zusje. Als moeder ben ik hoe dan ook supertrots op allebei. Dat het schilderij van Lieke in het Rijksmuseum hangt straks, is echt heel gaaf. We kijken heel erg uit naar de opening op 15 juli, daar gaan we met het hele gezin naartoe."

OLIFANT De opdracht was simpel. Maak een werk geïnspireerd door Rembrandt. Lieke (16) tekende altijd al graag dieren en zocht op internet of Rembrandt dat ook deed. Ze kwam al snel schetsen van olifanten tegen en besloot dat dat het onderwerp van haar schilderij zou worden: ,,Een olifant is gewoon een mooi dier en leuk om te schilderen. Via Google kwam ik de schetsen van Rembrandt tegen, maar ik heb er wel mijn eigen werk van gemaakt en niet gekopieerd."

OLIEVERF De echte inspiratie haalde Lieke niet uit het onderwerp, maar uit de materialen waarmee Rembrandt werkte: ,,Dit schilderij is mijn eerste werk in olieverf. Hiervoor gebruikte ik altijd potlood of waterverf. Net als Rembrandt heb ik zelf pigmenten gekocht en olieverf gemaakt en gewerkt met de techniek doodverf. Mijn zus zei al dat als je eenmaal met olieverf hebt gewerkt, je nooit meer anders wil en ik vind het echt heel leuk. Wel anders, maar ik kon mooie kleurovergangen maken en olieverf blijft langer nat, zodat ik langer de tijd had om nog wat te herstellen."

PROFIELWERKSTUK Lieke sloeg twee vliegen in één klap: ,,Voor school had ik een profielwerkstuk nodig en dat is hetzelfde werk geworden als voor het Rijksmuseum. Gelukkig kreeg ik op school ook een hoge waardering."

LIJST Voor een passende lijst ging Lieke winkelen bij Kunst & Lijstenatelier in Driebergen: ,,Daar werd ik heel fijn geholpen. De lijst past echt bij het schilderij en de lijstenmaker heeft ook een extra vernislaag aangebracht."

Het werk van Lieke Benjamins en nog 562 andere kunstenaars is te zien vanaf maandag 15 juli, de verjaardag van Rembrandt, tot 15 september in het Rijksmuseum in Amsterdam.

advertentie
advertentie