Gera Pronk draagt haar gedicht 'Een dorp van zes miljoen' voor, Maja van Eijndthoven luistert aandachtig mee.
Gera Pronk draagt haar gedicht 'Een dorp van zes miljoen' voor, Maja van Eijndthoven luistert aandachtig mee. Wilco Willemse

Gera Pronk wint de titel

6 juli 2019 om 13:07 lokaal

AMERONGEN Vorige week is tijdens het negende Cultuurcafé de verkiezing geweest van 'Dichter op de Heuvelrug'. Een titel die voor vier jaar gegeven wordt aan de poëet die het best woorden weet te geven aan actuele Heuvelrugse beslommeringen. Met het voordragen van haar gedicht 'Het dorp van zes miljoen', wist Gera Pronk uit Driebergen de titel in de wacht te slepen.

Wilco Willemse

Het was de onlangs overleden Hans Nijhof, toenmalig wethouder, die pleitte voor een dorpsdichter. Cultuurcoach voor Bibliotheek Z-O-U-T Maja van Eijndthoven ging de zoektocht aan: ,,In buurgemeente Wijk bij Duurstede, waar ik woon, is al een stadsdichter en daar werkt het ontzettend goed. Tijdens het vorige Boek & Bal begin april van dit jaar zijn we begonnen met zoeken. Dichters hadden twee maanden de tijd om zich aan te melden en kregen de opdracht twee gedichten in te sturen, waarvan er één over Utrechtse Heuvelrug. We hadden verder eigenlijk maar één harde eis: de woonplaats moest Utrechtse Heuvelrug zijn. Van de acht aanmeldingen, voldeden er twee niet aan die eis, de overige zes zijn doorgegaan naar de finaleronde."

De finale bestond uit het voordragen van het gedicht over Utrechtse Heuvelrug. Van Eijndthoven: ,,Omdat de Dichter op de Heuvelrug gevraagd wordt ook gedichten voor te lezen tijdens evenementen of op speciale momenten, was de manier van voordragen voor ons een belangrijk criterium. Uiteindelijk viel de jury voor de het gedicht van Gera (te vinden op deze pagina, red.), kritisch met een knipoog."

SPELD Bij die titel hoorden naast bloemen, mooie woorden van wethouder Hans Waaldijk en een jaarlijkse vergoeding ook een prachtige speld, gemaakt door Mirjam Verhoef. Zij maakte van een zilveren theelepeltje een schrijversveer, die in een inktpot prikt met de vorm van het logo van onze gemeente.

VERBINDEN Pronk is blij met haar titel: ,,Het is erg leuk om deze titel de komende vier jaar vorm te geven, al is er natuurlijk ook wel wat druk om ongeveer maandelijks iets te leveren. Ik dicht al een jaar of tien en ga in deze rol proberen herkenbare gedichten te maken voor elke dorpsgenoot. Poëzie wordt vaak als zwaar of taai gezien en dit is voor mij de uitgelezen kans om voor een groot publiek te schrijven. Ik hoop dat het lukt om dat met andere creatievelingen te doen. Hoe mooi zou het zijn als ik als dichter verschillende kunstvormen kan verbinden. Ik ben nog aan het broeden hoe dat zou kunnen."

EIKENPROCESSIERUPS Het eerste onderwerp wist Waaldijk al te geven aan Pronk: de overlast van de eikenprocessierups. Pronk: ,,De druk was er meteen al om dit gedicht snel op te leveren. Ik wil ook meteen de uitdaging aangaan om anderen te betrekken en ga mijn collega-finalisten vragen een processie-vers te schrijven. Als anderen zich daartoe ook geroepen voelen, nodig ik ze van harte uit. Dat kan in beeld, geluid, tekst of welke andere kunstvorm dan ook. Reacties mogen naar cultuurcoachuh@bibliotheekzout.nl, Maja verzamelt die dan."

advertentie
advertentie