De cast van 'The Wiz' tijdens het 65-jarig bestaan.
De cast van 'The Wiz' tijdens het 65-jarig bestaan. Hubert van Zanten

Zeventig jaar Darthuizer Toneelvereniging

5 juli 2019 om 06:49 lokaal

LEERSUM Dit jaar bestaat de Darthuizer Toneelvereniging zeventig jaar. In die tijd zijn zij uitgegroeid van een kleine vereniging uit het buurtschap Darthuizen tot een vereniging met zo'n honderd leden die driemaal per jaar een productie op de planken zet in De Binder.

Hubert van Zanten

In 1949 leek het de families Van Os en Achterberg uit Darthuizen leuk om met een hele groep een busreisje te maken. Het geld hadden ze niet, maar wel een plan. Als ze toneel zouden gaan spelen, dan konden met de opbrengst van de kaartverkoop een reisje maken. Al snel werd de 'Darthuizer Reis- en Toneelvereniging' opgericht. In het huishoudelijk reglement stond te lezen: ,,Artikel l - De vereniging heeft ten doel ieder jaar een reisje te maken." Voorzitter Paul van Veen vult aan: ,,Ze waren toen wel zo slim om op de programmaboekjes van de toneeluitvoeringen slechts de naam 'Darthuizer Toneelvereniging' te drukken. Want het ging de betalende toeschouwers natuurlijk geen snars aan, dat de acteurs en actrices van hun centen de wereld wilden gaan verkennen."

De leden betaalden contributie van toen één gulden per maand, dat bedoeld was om de kosten van de zaalhuur, decor en kostuums te dekken. In 1951 bleek dat onvoldoende, de opbrengst van de kaartverkoop kon niet gebruikt worden, dus werd er een nieuwe traditie geboren. Alle leden namen een prijs mee van huis en die werden in de pauze verloot.

KLOOTSCHIETEN Ook nu nog organiseert de toneelclub veel meer voor haar leden dan alleen het toneelspelen. Een keer per jaar gaan ze klootschieten met een BBQ na afloop. Vier keer per jaar is er een kaartavond. ,,Het is bovenal een gezellige en open vereniging waar iedereen welkom is." zo vult Van Veen aan. ,,En we zoeken nog leden, vooral voor de mannelijke rollen."

Ook het jeugdtoneel kan nog nieuwe spelers gebruiken. De vereniging heeft al jaren ongeveer honderd leden. Die staan niet allemaal op het toneel. Veel leden helpen mee met het decorbouw, de grime en andere ondersteunende zaken. Of organiseren de uitjes. De vereniging ook elk jaar mee met het Bloemencorso.

Regelmatig wordt de vereniging gevraagd om te figureren. ,,Soms zie ik wel eens een bekende op de televisie voorbij komen in een reclame of op de achtergrond bij een serie" aldus Van Veen. In 1982 speelde de bioscoopfilm 'De Boezemvriend' van André van Duin. Hierin waren veel leden van de vereniging als figurant te zien.

TYPETJES ,,Ik had alleen ervaring met de afscheidsmusical van groep 8", zo vertelt de voorzitter, ,,Rond mijn veertigste vroeg een vriend of ik meeging naar een voorstelling. De sfeer trok mij meteen aan, na afloop was er een gezellig feestje. Ik heb mij vrij snel aangemeld en inmiddels zijn mijn vriendin en dochter ook lid. Als je lid wordt, loop je met de repetities mee en je krijgt een rol om mee te lezen. Tijdens de repetities kan je dan de vaste speler vervangen als die er niet is. Het jaar daarop kun je een eigen rol krijgen. Mijn debuut was in de klucht 'boeren op vrijerstoeren'. Ik speelde een Limburgse pastoor. Dat vind ik wel de leukste rollen, de typetjes. Als je voor het eerst opkomt sta je meteen in de lampen te koekeloeren, je ziet helemaal niks. Maar na de eerste paar zinnen weet je meteen dat je er inzit en gaat de rest vanzelf."

Na een paar jaar is Van Veen bestuurslid geworden en heeft hij zich vooral bezig gehouden met de digitalisering en de website. Sinds kort heeft hij de voorzittershamer overgenomen van Connelie van Brenk die na ruim tien jaar afscheid nam.

In november brengt de vereniging het toneelstuk 'De Jantjes' ten tonele in De Binder. Kijk voor meer informatie op www.darthuizertoneel.nl

advertentie
advertentie