Afbeelding
Robin van Lonkhuijsen

Grapperhaus: ,,Lof voor brandweerinitiatief Heuvelrug"

20 juni 2019 om 11:53 lokaal

HEUVELRUG Brandweerkorpsen kunnen soms moeilijk vrijwilligers vinden die overdag beschikbaar zijn. Het initiatief van Utrechtse Heuvelrug om aspirant brandweerlieden een urgentie voor een sociale huurwoning te geven, oogst daarom lof. Minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) vindt dat gemeenten bij het werven van vrijwilligers daar een voorbeeld aan kunnen nemen.

Michiel Schaaij 

Dit voorjaar wezen burgemeester en wethouders vrijwilligers voor de Heuvelrugse brandweerkazernes aan als bijzondere doelgroep op de woningmarkt. Daardoor stijgt de kans dat ze snel een sociale huurwoning in de gemeente vinden. Burgemeester Frits Naafs denkt dat de maatregel de toestroom van jongeren naar de brandweer kan stimuleren.

VEILIGHEID In een gesprek met het platform Binnenlands Bestuur zegt Grapperhaus dat hij de maatregel van het Heuvelrugcollege onder de aandacht van andere gemeenten gaat brengen. De minister erkent dat er in een aantal veiligheidsregio's vooral overdag sprake is van een beperkte beschikbaarheid van vrijwilligers. Volgens Grapperhaus hebben hem nog geen signalen bereikt, dat de veiligheid in het geding is.

KWALITEIT Maar om de kwaliteit van het brandweerwerk te handhaven, is het wel noodzakelijk oplossingen te vinden voor de beschikbaarheid van vrijwilligers overdag, aldus het artikel in Binnenlands Bestuur. Overigens zegt Grapperhaus geen grootschalige leegloop bij vrijwillige brandweerkorpsen te zien. De afgelopen 20 jaar zou het aantal vrijwillige blussers met een kleine 14 procent zijn afgenomen.

advertentie
advertentie