Afbeelding
Rechtenvrij Pixabay

Forse stijging dyslexiezorg in gemeente Heuvelrug

17 juni 2019 om 13:08 lokaal

HEUVELRUG De kosten van de dyslexiezorg in de gemeente zijn tussen 2017 en 2018 met meer dan 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit het antwoord van onderwijswethouder Chantal Broekhuis (CDA) op vragen van VVD-raadslid Tim Rooijakkers. Het aantal kinderen dat wordt behandeld voor ernstige enkelvoudige dyslexie is in dezelfde periode gestegen van 68 naar 114. Vorig jaar was daar 220 duizend euro mee gemoeid.

Michiel Schaaij

DIAGNOSE Rooijakkers werd gealarmeerd door een recent artikel op de Amsterdamse website Follow the Money. Volgens dat platform voor onderzoeksjournalistiek zouden dyslexiebureaus geld verdienen over de rug van kinderen met lees- en spellingsproblemen. Bovendien zou er sprake zijn van belangenverstrengeling. De bureau's stellen niet alleen de diagnose, maar zorgen zelf voor de behandeling en de beoordeling daarvan.

GOUDEN HANDEL Dankzij die gouden handel zouden te veel kinderen het stempel 'dyslect' opgeplakt krijgen. Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdagavond bracht Broekhuis de dyslexie-cijfers voor Utrechtse Heuvelrug naar buiten. Maar een analyse van die aantallen kon de wethouder nog niet geven. Ze verwees daarvoor naar een gemeentelijk onderzoek, waarvan de uitkomsten binnenkort bekend worden.

ZORGPADEN Wel werd duidelijk dat er in regionaal verband 21 dyslexie-bureau's actief zijn. Uit het onderzoek naar de verschillende zorgpaden, hoopt de wethouder te weten te komen, of er aan leerlingen van specifieke scholen meer dyslexiezorg wordt verleend dan gemiddeld. Ook wordt gekeken door welke dyslexiebureau's die leerlingen worden behandeld.

LEVENDE VOORBEELD Het college zegde toe om binnenkort een vergelijking te maken van de kosten van dyslexiezorg in Utrechtse Heuvelrug en die in andere gemeenten. In heel Nederland zou naar schatting ongeveer 3,6 procent van de leerlingen leesproblemen hebben die in de categorie dyslexie vallen. Volgens VVD-er Rooijakkers valt er met die diagnose prima te leven: ,,Ik ben daar het levende voorbeeld van."

advertentie
advertentie