Zuster Greet in de binnentuin, een stuk meer open en licht dan de aanblik vanaf de Koenestraat doet vermoeden
Zuster Greet in de binnentuin, een stuk meer open en licht dan de aanblik vanaf de Koenestraat doet vermoeden Wilco Willemse

Zusters zien uit naar nieuwe start in dorpskern

16 juni 2019 om 08:01 lokaal

AMERONGEN Twee weken geleden was het zo ver. De verhuizers stonden op de stoep om de zeven zusters van Zendings-Diaconessenhuis Bethanië te verhuizen naar hun nieuwe locatie, 500 meter bergafwaarts aan de Koenestraat. Gelukkig liepen de werkzaamheden daar wat uit en konden ze zonder wegopbrekingen hun nieuwe pand betrekken. Nog lang niet alle dozen zijn uitgepakt, maar het voelt als een nieuw thuis.

Wilco Willemse

Vanaf de Koenestraat lijkt het een behoorlijk massief gebouw, maar wie de moeite neemt om vanaf de kant van de hoofdingang van Allemanswaard te kijken, ziet een prachtig open gebouw met een mooie binnentuin en fraaie houten afwerking. Er is ruimte voor de zeven appartementen van de zusters, verschillende gemeenschappelijke ruimtes en vier volwaardige woningen, bedoeld voor gezinnen.

VOGELCONCERT Zuster Greet Verhoeven is al 35 jaar als zuster in Amerongen: ,,Het is fijn weer midden tussen de Amerongers te zijn. Er is veel levendigheid op deze plek, tussen Allemanswaard en de Jumbo en we maken dus veel praatjes met voorbijgangers. Wat we nog missen, is het uitgebreide vogelconcert wat we aan de bosrand elke dag hadden. Hopelijk komt dat nog als de tuin meer beplant is."

LEEFGEMENSCHAP De vier woningen voor gezinnen staan nu nog leeg. Zuster Greet: ,,We nemen even de tijd om zelf te wennen en alle dozen uit te pakken. Komend najaar is dan de officiële opening. En daar voor, in juli, komen de vier gezinnen. We kijken uit naar hun komst en zijn nieuwsgierig naar hoe we het met elkaar gaan rooien. Op de bekendmaking kwamen tachtig reacties van gezinnen die bij ons wilden komen wonen. Uiteindelijk hebben een selectie van tien gemaakt en uiteindelijk zijn er vier gezinnen overgebleven, zij maken onze leefgemeenschap straks compleet. In totaal zijn er ook tien jonge kinderen, dat maakt het straks fijn dynamisch. Zij krijgen er straks zeven tantes en oma's bij en er is al een trampoline in de tuin."

Waarom is gekozen voor een leefgemeenschap, legt Zuster Greet graag uit: ,,We willen straks, als wij er niet meer zijn, iets achterlaten; een plek van waaruit onze visie en missie verder uitgedragen kan worden. En tot die tijd willen we het leven vieren met de jonge mensen en samen delen in onze dagelijkse activiteiten. Voor de gezinnen is het ook niet vrijblijvend. Zij laten huis en haard achter en moeten hier een nieuw bestaan opbouwen. Ons is dat altijd goed gelukt in Amerongen, dus ik voorzie daar geen problemen."

Zelf geniet Zuster Greet van haar nieuwe appartement: ,,Het is een stukje groter en natuurlijk veel moderner dan mijn oude kamer. En ik heb een heerlijk eigen balkon. Ik run er mijn eigen huishouden en het is fijn om ook dat stukje privacy te hebben. De gemeenschappelijke ruimtes zijn juist kleiner en dat maakt het totaal overzichtelijker. Onze oude jas was te ruim geworden. We eten regelmatig samen en hebben ook een gezamenlijke huiskamer en gebedsruimte.

84 JAAR Het achterlaten van het oude onderkomen vaan de J. van Zutphenweg had best wat voeten in de aarde. ,,We laten daar 84 jaar geschiedenis achter ons", vertelt Zuster Greet. ,,Niet alleen een thuis, maar ook een plek met veel herinneringen. Het was ook een hele klus om alle spulletjes bij elkaar te zoeken. Er lag ook een compleet archief met van alles en nog wat. Eind juni leveren we daar op en dan moet alles leeg. We rijden dus nog heel wat keren bergop en -af tot die tijd."

advertentie
advertentie