Gaten van meer dan tien centimeter zijn geen uitzondering. Hier is zelfs de laag onder het asfalt zichtbaar.
Gaten van meer dan tien centimeter zijn geen uitzondering. Hier is zelfs de laag onder het asfalt zichtbaar. Edith Hazelzet

Diepe gaten in wegdek: 'Het is gewoon gevaarlijk hier'

13 juni 2019 om 11:26 lokaal

LEERSUM De slechte staat van onderhoud van straten en stoepen in Leersum is menig inwoner een doorn in het oog. Vooral wanneer dit gevaarlijke situaties oplevert, zoals aan de Darthuizerweg en de Broekweg in Darthuizen. Buurtbewoner Henk Hek trekt aan de bel.

Edith Hazelzet

Een fietstochtje over beide wegen maakt direct duidelijk wat Hek bedoelt: aan de zijkanten van het wegdek zitten vele diepe gaten. Daarnaast is het hoogteverschil tussen de asfaltlaag en de onverharde berm groot. De wegen in buurtschap Darthuizen zijn smal, en er rijden vanwege de kwekerij grote vrachtwagens en daarnaast rijdt er veel landbouwverkeer.

Henk Hek vreest ongelukken, vooral met de vele fietsers waaronder scholieren, die hier passeren: ,,Je zal maar met je fietsband in zo'n gat klappen en vallen, net op het moment dat er een auto aankomt. Dan lig je eronder. Ik wil voorkomen dat zoiets hier gebeurt."

MELDINGEN Meermaals meldde hij de gaten bij de gemeente, maar tot nu toe vruchteloos. ,,Vier jaar geleden is er een ambtenaar naar komen kijken, maar dat heeft geen vervolg gekregen. Ik heb het aangekaart op een discussie-avond in De Binder met de burgemeester aan tafel. Ik vind het best vervelend om nu de krant hierbij te betrekken, maar ik wil niet dat er pas ingegrepen wordt als het te laat is. Ik wond me er opnieuw over op door een artikel in De Kaap van 18 april, waarin stond dat er vanwege de bezuinigingen maatregelen worden geschrapt die bedoeld waren om de veiligheid van fietsers in het buitengebied te vergroten. Als Frits Naafs hier had gewoond, was het vast al opgelost."

Dat mensen hun autobanden stuk rijden op de gaten en de scherpe asfaltranden is inmiddels een gegeven in de buurt, maar voor persoonlijke ongelukken houdt Hek zijn hart vast.

GEEN BUDGET In een recent interview in deze krant gaf wethouder Gerrit Boonzaaijer aan dat er volgens hem een grens is aan bezuinigingen: ,,Op onderhoud van wegen en groen is de laatste jaren in elke ronde bezuinigd. Op een gegeven moment wordt dan het basisniveau aangetast."

Dit is in Leersum volgens sommige inwoners al jaren het geval. Een artikel van 27 september 2018 in Nieuwsblad De Kaap besteedde hier uitgebreid aandacht aan. De schouw van straten en stoepen die afgelopen oktober - twee jaar na aankondiging - plaatsvond, leverde een waslijst aan plekken op waaraan iets gedaan zou moeten worden. Budget daarvoor is er echter nauwelijks. De schouw betrof overigens alleen een deel van het centrum, in het kader van de toegankelijkheid voor mindervaliden. De gemeente ontwikkelde wel speciaal een app waarmee inwoners snel en met foto's erbij locaties kunnen melden die volgens hen onderhoud behoeven. De gerapporteerde problemen blijven door het gebrek aan budget grotendeels bestaan. Dit levert valpartijen op, die behalve in pijnlijk letsel, soms resulteren in discussies over aansprakelijkheid tussen gemeente en verzekeraars.

HET KAN WEL Het achterstallig onderhoud van wegen en stoepen kwam al vaak aan de orde bij Achter De Kaap. Ook toen gemeentesecretaris Marjan Havekes er begin april te gast was. Jos Rams nodigde haar uit om samen een rondje te lopen over onder andere de Koningin Julianalaan en de M.C. Verloopweg, om haar de ergste plekken te tonen. Hij stoorde zich bovendien aan de slechte uitvoering van reparaties die wel plaatsvonden: ,,Dat kan ik zelf beter", beweerde hij. Havekes ging op zijn uitnodiging in en bezocht de straten samen met een senior wegbeheerder van de gemeente. Zij deelden de kritiek van Rams. Sindsdien hebben er verbeteringen plaatsgevonden, dit keer wel netjes uitgevoerd. Dit sterkt Henk Hek: ,,Hopelijk wordt de gevaarlijke situatie hier nu ook serieus genomen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie