De spelers tijdens de repetitie.
De spelers tijdens de repetitie. Annemiek Tierolf

Hilarische musical van Meander

10 juni 2019 om 06:36 lokaal

LEERSUM Er was eens een prinses Firolien. Zij was het enige kind van haar vader, de koning en haar moeder, de koningin. Later zou zij ook koningin worden, als haar ouders te oud zouden zijn. Ons Firolientje kwam niets te kort. Iedereen in het paleis deed zijn best om het haar naar de zin te maken. Maar onze prinses Firolien…?

Hubert van Zanten

Vrijdagavond 14 juni speelt de toneelgroep van Meander weer in De Binder. Dit keer spelen zij de musical 'Firolien', zoals altijd is dit weer een voorstelling voor jong en oud. De voorste rijen zijn gereserveerd voor de kleinste kinderen zodat ook zij goed zicht hebben.

Wat de toneelgroep van Meander bijzonder maakt is dat alle spelers verbonden zijn aan Meander WereldKidz. Op de planken staan naast juffen en meester ook de ouders van de kinderen. De kinderen reageren altijd heel enthousiast als zij hun juf herkennen op het podium. Als er een eng personage meedoet gaan zij 's morgens langs de kleuters om zich voor te stellen, zodat de kinderen 's avonds niet te hard schrikken.

TRADITIE Al decennialang spelen de onderwijzers en ouders samen een voorstelling. De laatste twaalf jaar onder regie van Marjon Dobbe. Voor haar is dit een heel bijzonder stuk. Dobbe heeft 'Firolien' zelf geschreven en voor het eerst opgevoerd toen zij op de pabo zat. Het was ook het eerste stuk dat zij als muziekjuf herschreef als eindmusical voor groep 8. En nu heeft zij het weer herschreven voor de Meander Toneelgroep.

Na de pabo is Dobbe als juf begonnen in Amsterdam, later is zij naar de Betuwe verhuisd om uiteindelijk als juf op Meander terecht te komen. Toen zij na een zwaar jaar met een moeilijke klas een 'sabbatical' wilde nemen, bleek dat niet mogelijk. Wat wel kon was een kleiner contract van één dag per week. Haar lang gekoesterde droom kwam daarmee indirect uit. Die ene dag werd zij de muziekjuf. Daarnaast begon ze voor zichzelf en schrijft zij kinderliedjes en kindermusicals. Zowel de eindmusical van Meander als de musicals voor de Meander Toneelgroep.

UNIEK Marjon Dobbe vertelt: ,,Het is heel erg leuk ouders en onderwijzers door elkaar, je leert elkaar op een andere manier kennen, de verhoudingen worden toch anders." Dit wordt ook beaamd door Annet ter Haar, zij speelt als ouder nu voor de zevende keer mee. ,,Ik had ze al twee keer zien optreden. De groep die er stond had zo'n lol, volgens mij durfde ik dat ook wel. Ik had dat gemeld en dezelfde avond mocht ik mee oefenen. Een kleine rol, omdat ik moest invallen. Grappig want dit jaar zou ik niet meer meespelen en nu val ik weer in met een kleine rol. Deze rol is misschien wel de leukste, er zit een leuke verrassing in."

Beiden ervaren het als uniek hoe deze toneelgroep werkt. Ter Haar: ,,Er wordt vaak verbaasd gereageerd. Wel hebben we last van verloop; het is de ongeschreven regel dat als je kind van school is je nog één jaar mag meedoen."

OEFENEN Meestal werd er begonnen met repeteren na de kerstvakantie, om dan in juni de musical te spelen. Dit jaar zijn er maar tien avonden om te repeteren, maar moesten de spelers al wel de tekst uit het hoofd kennen. Dobbe: ,,Je kan pas leren spelen als je je tekst kent." Volgens Marjon Dobbe is er weinig verschil tussen de volwassenen en de kinderen die zij regisseert. ,,Die volwassenen kletsen soms ook gewoon door hoor tijdens de repetitie."

Vrijdagavond 14 juni in De Binder, zaal open om 18.45 uur, de voorstelling start om 19.00 uur. Kaarten kosten 4 euro en zijn te koop bij WereldKidz Meander en De Binder.

advertentie
advertentie