De ruiten van jeugdhonk Time Out werden ingegooid na het besluit om voorlopig te sluiten.
De ruiten van jeugdhonk Time Out werden ingegooid na het besluit om voorlopig te sluiten. Wilco Willemse

Jeugdhonk in Amerongen gaat weer open

9 juni 2019 om 13:26 lokaal

AMERONGEN Twee weken geleden vond de politie Utrechtse Heuvelrug het genoeg en publiceerde via hun social media een waarschuwing aan de hangjongeren die zich ophouden rond Allemanswaard. Er werd geklaagd door omwonenden over zwerfafval, brutale opmerkingen, dreiging en vernielingen. Ook scooterraces en het overhoop halen van de bibliotheek na sluitingstijd werden genoemd als overlast. De politie waarschuwde dat als jongeren zich niet zouden gaan gedragen, er sancties zouden volgen, zoals gesprekken met ouders, boetes en inbeslagname van scooters. Ook werd er extra surveillance ingezet.

Wilco Willemse

Een reactie van jeugdjongerenwerk was het sluiten van jeugdhonk 'Time Out'. Jongerenwerker Marianne Leenders: ,,We wilden daarmee een signaal afgeven dat we dit niet kunnen laten gebeuren en hoopten daarmee dat jongeren bij zichzelf en hun vrienden te rade zouden gaan. Of het ermee samenhangt, kunnen we niet hard maken, maar in het weekend dat volgde, werden ruiten van het jeugdhonk ingegooid. Frustrerend, in deze mate heb ik dit in de twee en een half jaar dat ik hier werk nog niet meegemaakt."

BUITEN AMERONGEN Jarenlang was het vrij rustig voor wat betreft overlast door jongeren, maar het neemt nu weer toe. Leenders: ,,We kunnen de jongeren die de vernielingen aanrichten niet aanwijzen. Het concentreert zich duidelijk rondom Allemanswaard. We hebben ook het idee dat er steeds meer hangjeugd van buiten Amerongen is, bijvoorbeeld uit Elst en Woudenberg."

INTEKENLIJSTEN Het jeugdhonk gaat later deze week weer open. ,,We willen ook weer in gesprek met de jeugd, kijken of we samen tot een oplossing kunnen komen. Voor de begeleiding in het jeugdhonk zetten we voorlopig meer ervaren vrijwilligers in. Nieuw is dat we intekenlijsten gaan bijhouden van bezoekende jeugd, zodat we precies weten wie er is en waar ze vandaan komen."

advertentie
advertentie