De Driebergse Jim van der Zee brengt in september zijn eerste album uit met zelfgeschreven muziek.
De Driebergse Jim van der Zee brengt in september zijn eerste album uit met zelfgeschreven muziek. Die Jongens

'Muziek en geld blijft een vreemd huwelijk'

9 juni 2019 om 06:22 lokaal

DRIEBERGEN ,,De afgelopen anderhalf jaar, sinds het winnen van The Voice of Holland, ben ik vooral druk geweest met het schrijven van eigen muziek", vertelt Jim van der Zee. ,,Onderhand heb ik gevonden waar ik sta en wat ik wil zeggen met mijn muziek." In de aanloop naar het uitbrengen van zijn eerste zelfgeschreven album in september, bracht Van der Zee de single 'My Soul' uit, de opvolger van de eerder dit jaar verschenen single 'I Do Believe It's Time'.

Victor Schutijser

Het album gaat 'Starting the Engine' heten, als referentie naar Van der Zee's inmiddels bekende camper en meer symbolisch als de start van zijn carrière na The Voice of Holland. ,,We nodigen mensen uit om mee te gaan in een nieuw begin", aldus Van der Zee.

ORIGINELE MUZIEK ,,Om het schrijfproces te kunnen starten, moest ik nadenken over wie ik ben, ook muzikaal gezien. Wat wordt mijn aanpak?", denkt Van der Zee hardop. ,,In Nederland wordt weinig goede originele muziek gemaakt, vind ik. Nederlandse muziek is makkelijk te consumeren, maar het is de vraag of het (persoonlijke) waarde heeft. Dat is natuurlijk geen zwart-wit contrast, maar het is wel iets waar ik over gedacht heb. Waar word ik nou blij van?" legt Van der Zee uit.

,,Dat blijft zoeken, maar de laatste weken heb ik het idee dat ik weet wat mij gelukkig maakt. Als je dat weet kun je mooie dingen gaan maken en authentiek blijven", weet Van der Zee.

ONAFHANKELIJK Om authentiek te blijven vindt Van der Zee het belangrijk om onafhankelijk te zijn. ,,Het genre Indie is door de grote labels misbruikt om nieuw publiek aan te spreken, maar wij werken echt volgens de geest van Indie. Ik heb met mijn manager Boris van der Want zelf een studio gebouwd, waar we alles hebben opgenomen en geproduceerd. We kregen daarbij nog aanwijzingen van JB Meijers, bekend van de Common Linnets", vertelt Van der Zee.

,,Voordeel van het album Indie aanpakken zit erin dat niemand zegt wat ik moet doen", weet Van der Zee. ,,Dat zorgt ervoor dat het album echt puur Jim wordt. Muziek en geld blijft een vreemd huwelijk, maar de keuzes daarin maak ik nu in ieder geval zelf."

GROOT COMPLIMENT Bij zijn eerste theatertour afgelopen jaar trok Van der Zeer volle zalen met zijn show samen met pianist Reinout Douma. ,,Dat je gelijk zalen uitverkoopt is niet gewoon, dat vind ik echt bijzonder. Bij de afgelopen tour speelde ik ongeveer twee derde covers en een derde eigen muziek. In reacties hoorde ik mensen mijn eigen nummers het mooiste vonden, dat is een heel groot compliment", vertelt Van der Zee. ,,In de nieuwe tour heb ik de verhouding dan ook omgedraaid, een derde covers en twee derde van mijn eigen muziek."

55 SHOWS Vroeger speelde de Driebergenaar in barretjes, op surfkampen en op straat. Nu vertelt hij zijn verhaal onder de theaterlampen en toert samen met pianist Reinout Douma (Noordpool Orkest, Jochem Myjer, Janne Schra) en zijn band door het land. In zijn show 'Starting The Engine' speelt Jim covers van artiesten die hem inspireren, maar laat hij ook zijn eerste eigen werk horen. Hij deelt zijn liefde voor Soul, Jazz, Blues en Folk met het publiek en vertelt in een intieme setting het verhaal achter de nummers van zijn muzikale helden. 'Starting the Engine' is een nieuw begin waarbij Jim van der Zee meer van zichzelf laat zien.

In de buurt speelt Jim in Austerlitz, Wijk bij Duurstede en Nieuwegein. Meer informatie en data zijn te vinden op www.jimvanderzee.com.

advertentie
advertentie