In de warme gloed van de vuurkorf vertelt Esther de Jong haar verhaal.
In de warme gloed van de vuurkorf vertelt Esther de Jong haar verhaal. Mieke Amptmeijer

Verhalen vertellen is pure magie…in het Doornse openluchttheater

1 juni 2019 om 00:26 lokaal Deel je nieuws

DOORN- Taal is zoveel meer dan een middel om jezelf verstaanbaar te maken. Als geen ander medium kunnen woorden onbekende en onvermoede werelden oproepen. Precies dat is waarom overal ter wereld mensen zo graag luisteren naar vertellers. Een mooie gelegenheid om dit te doen was op de eerste Open Podium-avond in het Doornse Maarten Maartens openluchttheater op Landgoed Zonheuvel. Met stemmen, blikken, gebaren, maar vooral met beeldende taal hielden zes vertellers op zaterdagavond 18 mei hun toehoorders gevangen; een mooie meiavond gevuld met boeiende verhalen. De eerste avond in een reeks van vijf.

Deze eerste Open Podium-avond mocht zich verheugen op een behoorlijke opkomst met dertig goedgeluimde bezoekers. Alle omstandigheden werkten dan ook samen: windstil en zomers weer, langdurig licht en een vriendelijke toegangsprijs van €7,50. Een primeur voor Doorn en voor het fraai gelegen openluchttheater bovenop de Zonheuvel, vlakbij het historische Maarten Maartenshuis. 

Mieke Amptmeijer opende deze eerste avond met een spannend fictief verhaal van schrijver Maarten Maartens over een dodenweg. In het verleden gingen rouwstoeten vaak kilometers te voet naar de begraafplaats. Ook over de Heuvelrug liepen heel wat ‘doodwegen’: vaste, rechte paden dwars door de bossen, speciaal bestemd voor deze droevige stoeten.

Esther de Jong bracht een speelse variant op het scheppingsverhaal met als motief 'liefde is blind'. Eigenlijk meer een allegorie omdat personages in het verhaal de namen droegen van eigenschappen als 'luiheid' 'vrolijkheid' en 'domheid'.
Ondergetekende mocht van wal steken met een selectie fragmenten uit mijn vorig jaar verschenen reisverhalenbundel ‘Van het Pad’. Over dromende Indianen in Mexico, hartelijke Afro-Amerikanen in New York en een Thaise taxichauffeur.

Anneke Brandt trok theatraal de registers open met een levendig verhaal over een slimme oma, een belegering en een kalfje.
Rasverteller Ron Slot bracht een verhaal van de Indiër Tagore, een tragische vertelling over een bedelaar die zich na de ontmoeting met een koning onterecht rijk waande.
Tenslotte organisator Jetta van Genuchten met een prachtig indiaans verhaal over een opperhoofd, zijn mooie vrouw en een rode ceder. 

Het Zomer Vertelpodium Doorn komt deze zomer nog vier keer terug in het Maarten Maartens Openluchttheater op Landgoed Zonheuvel: 22 juni, 27 juli, 24 augustus en 28 september.

Tekst: Frank Flippo

 

advertentie
advertentie