Afbeelding
Corina Blommendaal

MeeleefGezin biedt ouders kansen

29 mei 2019 om 08:45 lokaal

DOORN Femke van Trier is de drijvende kracht achter de Stichting MeeleefGezin. Binnen het werken van deze stichting staat centraal hoe belangrijk het is dat ouders de moed hebben om te vertellen dat ze problemen hebben en om daar hulp voor te vragen.

Corina Blommendaal

Werken achter de laptop aan de keukentafel typeert hoe Femke van Trier (71) werkt: praktisch en gewoon doen wat op dat moment nodig is. Ze heeft altijd belangstelling gehad voor de ontwikkeling- en leefsituaties van kinderen. Toen ze 18 jaar oud was, ging ze als groepsleidster werken in Kinderdorp Neerbosch bij Nijmegen. Een instelling voor kinderen die uit huis werden geplaatst. ,,De kinderen gingen me enorm aan het hart. Er waren vijf kinderen uit één gezin op de groep, maar je kende hun verhaal niet, dat werd niet verteld. Zo keerde een broertje van hen niet terug van een vakantiegezin en werd een verhaal verteld dat hij zijn been gebroken had, later bleek dat hij ondergebracht was in een pleeggezin. De kinderen uit dit gezin zijn het contact met elkaar kwijt geraakt. Naar hun verhalen luisteren is voor mij altijd centraal blijven staan in mijn werk."

Van Trier heeft zich vanuit de psychodiagnostiek verdiept in de verhalen en ervaringen van kinderen en zich steeds verder gespecialiseerd. ,,Mij werd gevraagd een aantal uren voor preventie te werken en op huisbezoek ouders met psychische en psychiatrische problemen te helpen in het contact met hun baby. Daarvoor waren tien contacten per gezin, dat is natuurlijk niet genoeg." Dat werd een aparte afdeling Jonge Kind, waar Van Trier vaak meemaakte dat kinderen van deze ouders al snel na de geboorte uit huis werden geplaatst.

STEUN Van Trier heeft in 2012 Stichting MeeleefGezin opgericht, omdat ze binnen haar werk al een tijdje zag wat het teweeg bracht als kinderen soms direct na hun geboorte naar pleegouders gingen. ,,Waar door Bureau Jeugdzorg bepaald was dat aanstaande ouders teveel problematiek met zich meedroegen waardoor ze niet geschikt zouden zijn voor het ouderschap, bleek dit regelmatig niet te kloppen en zouden de ouders met passende begeleiding prima voor hun kindje kunnen zorgen. Om die ouders die kans te bieden, ben ik met MeeleefGezin gestart. Een goede hechting van een kind kan het beste bij de eigen ouders ontstaan. En waar nodig bied je letterlijk om het gezin heen steun, in de vorm van een ander gezin."

UIT DE SCHAAMTE Er zijn veel meer gezinnen waar problemen zijn vanwege onopgeloste problematiek bij de ouders. ,,Of dat nu een trauma is omdat je als kind veel geslagen bent, of je vader of moeder zelf een trauma of psychische stoornis had waardoor hij of zij niet goed voor jou kon zorgen. Ouders met psychische problemen moeten daar gewoon over kunnen praten, dat moet juist 'heel gewoon' zijn. Het zou fijn zijn als daar niet zo ingewikkeld over gedaan zou worden. De vraag die ik vaak stel is 'Wat is er in jouw leven gebeurd, waardoor jouw kwetsbaarheid is ontstaan?' Want dat is waar het over gaat. Daar hoef je je niet voor te schamen. Dat had ieder van ons kunnen gebeuren en dat noem ik de-stigmatiserend denken. Daar hebben zij zelf gewoon hulp bij nodig, zodat ze dit niet overdragen op hun kinderen en er op een gezonde manier voor hun kinderen kunnen zijn. Daar ontstaat dan ruimte voor."

Kijk voor meer informatie op www.meeleefgezin.nl

advertentie
advertentie