Gezinshuisouder: ,,Mijn pleegzoon speelde voor het eerst in een de spits.
Gezinshuisouder: ,,Mijn pleegzoon speelde voor het eerst in een de spits." (Foto ter illustratie) Pixabay.com

'Fijn om ervaringen met elkaar uit te wisselen'

19 mei 2019 om 06:59 lokaal

HEUVELRUG In regio Zuid-Oost Utrecht kregen pleeg- en gezinshuisouders onlangs de gelegenheid elkaar en lokale sociale dorps- en wijkteams te ontmoeten. Wethouder Chantal Broekhuis heeft binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug onder andere jeugdzorg in haar portefeuille en begeleidde een deel van de bijeenkomst. De pleeg- en gezinsouders kwamen uit de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Zeist, De Bilt, Bunnik en Wijk bij Duurstede.

Corina Blommendaal

Uit de volle zaal bleek de grote behoefte van de betrokkenen aan elkaar ontmoeten en informatie met elkaar te delen. ,,We hebben deze bijeenkomst gehouden om naast het ontmoeten van elkaar ook het gesprek aan te gaan met betrokken beleidsmedewerkers”, vertelt Broekhuis.

,,Hierbij kan gezamenlijk gekeken worden waar pleeg- en gezinshuisouders nu echt mee te maken hebben en wat wij eraan kunnen doen om barrières weg te nemen of dingen te bespoedigen. Echt te luisteren naar de mensen die hier dagelijks midden in staan en na te gaan wat goed gaat en wat beter kan. Het is prachtig om te zien dat er zoveel mensen zijn die zich om deze kinderen bekommeren.”

KINDEREN HELPEN Eén van de aanwezige gezinshuisouders vertelt dat ze voor zestien kinderen zorgt. Hiervan wonen er acht kinderen in het gezinshuis en zes wonen in een trainingslocatie naast haar huis. ,,Zelf ik heb ik twee kinderen. Ik doe dit al negen jaar. Dit gaat prima samen, mijn eigen kinderen weten niet beter en zijn in deze situatie opgegroeid. Als ze gaan puberen kan dat natuurlijk best veranderen en dan is het belangrijk dat we goed naar ze blijven kijken. Ik was eerst pleegouder maar we kregen steeds complexere problematiek binnen ons pleeggezin en niet de middelen en mogelijkheden die we nodig hadden om ze te kunnen helpen. Toen ben ik gezinshuisouder geworden. Dat klinkt heel simpel maar dat was het niet. Naast mijn eigen kinderen was er in mijn hart nog veel ruimte voor meer kinderen. Daarom wil ik zoveel mogelijk kinderen helpen op deze manier. Het is een mooie uitdaging en nooit saai.”

PLEEGOUDER Een pleegouder vertelt dat zij samenleeft met een vrouw en destijds nadachten over het krijgen van kinderen. ,,We werken beide met kinderen en werden het al snel eens dat er genoeg kinderen zijn die zorg nodig hebben. Inmiddels hebben wij ook al pleegkleinkinderen, wat erg fijn en bijzonder is. Destijds hebben we gekozen voor therapeutische gezinsverpleging, iets wat nu niet meer bestaat. Vanmiddag was heel zinvol, omdat je met andere pleegouders kunt praten. Want het is niet vanzelfsprekend dat je pleegouders ontmoet.”

OOK LEUKE DINGEN De gezinshuisouder bevestigt dat het heel belangrijk dat je mensen ontmoet die snappen dat je emmer soms even vol zit of het even niet meer weet.

,,En dat je dan niet het antwoord krijgt ‘ja, maar je hebt hier zelf voor gekozen’. Deze kinderen hebben zoveel bagage qua hechtingsproblematiek en trauma’s, waardoor het enorm fijn is als je bij elkaar je hart kunt luchten en je verhaal kwijt kunt. Het gaat er veel meer om dat ik weet waar ik terecht kan als ik tegen problemen aan loop dan dat ik zit te wachten op complimenten dat het zo knap is wat ik doe door deze kinderen te helpen."

,,Wat fijn is, is dat wij deze kinderen in kleine stapjes zien groeien. Afgelopen weekend speelde mijn pleegzoon voor het eerst in een de spits van een voetbalteam en scoorde ook nog. Terwijl hij toen hij bij ons kwam iedereen en alles van zich afsloeg. Ik stond gewoon bijna te huilen van blijdschap. Ik was zo enorm trots. Hij is van overleven naar leven gegaan.”

advertentie
advertentie