Maike Meuter met het boek over Beukenhorst.
Maike Meuter met het boek over Beukenhorst. M.K. Meuter

Historie Beukenhorst in boek

5 mei 2019 om 08:10 lokaal

DRIEBERGEN Nadat haar vader Herman Meuter in 2012 overleden was, besloot Maike Meuter zijn werk voort te zetten. Op die manier ontstond het uitgeven van het boek 'Een halve eeuw Beukenhorst en haar voorgeschiedenis'. In het boek wordt de complete geschiedenis van Parkflat Beukenhorst omschreven.

Danny van der Linden

Het ging niet zonder slag of stoot. Maike Meuter had moeite om aan de slag te gaan met de teksten over Beukenhorst van haar vader. ,,Het was best beladen", zegt ze. ,,Mijn vader was redactielid van 't Beukenblad en schreef over meerdere onderwerpen voor dit blad. Zo ook over de geschiedenis van Beukenhorst in de aanloop naar het 50-jarig jubileum in 2011. Na de festiviteiten drongen zijn lezers aan op een bundel van zijn artikelen. ,,Die bundel moest er komen. Mijn vader ging aan de slag en rondde het project vlak voor zijn dood af. Na het overlijden van mijn vader kreeg ik de taak om het te volbrengen qua vormgeving en uitgeven. Ik ben blij dat ik heb kunnen helpen om zijn werk af te maken."

HERENSOCIËTEIT Maike Meuter is in het dagelijks leven grafisch fotograaf en vormgever en had enige ervaring met het maken van een boek. ,,Toen het boek bijna af was, vroeg een bewoner of er ook foto's en plaatjes in het boek kwamen. Dus ik ben het archief ingedoken om materiaal te zoeken", zegt Meuter die ook met fotorechten te maken kreeg. ,,Dat is een heel karwei, maar het is gelukt."

In het boek wordt ruimschoots aandacht besteed aan het proces voorafgaand aan de realisatie van Beukenhorst. ,,In de jaren '50 en '60 was het bouwen van een serviceflat geen vanzelfsprekendheid", weet Maike Meuter. ,,Het is leuk om te lezen hoe men destijds dacht over dit project dat vooral voor de gegoede burgers bedoeld was." De verschillen met vroeger en nu zijn aanzienlijk. ,,Er was vroeger meer service. Als een bewoner zijn schoenen op de gang zette, werden deze gepoetst. Maar ook op het gebied van activiteiten was er veel te doen. Er was een hobbyclub, een bridgeclub, een bibliotheek en een herensociëteit. Ook werd er veel aandacht geschonken aan de gezondheid van de bewoners door middel van ziekenzorg en het aanbieden van gymnastieklessen."

VERKRIJGBAAR ,,Het schrijven is wel een familieding gebleken", zegt Maike Meuter. ,,Mijn vader schreef altijd. Zelf ben ik ook betrokken geweest bij de totstandkoming van het boek 'Vermist is erger dan dood', dat een inkijk geeft in de geschiedenis van de bergings- en identificatiedienst. Dat was wel als vormgever. Maar ik vind schrijven ook leuk om te doen." Het boek over Beukenhorst werd in december met enthousiasme ontvangen in de serviceflat en is vanaf heden te koop in diverse boekhandels in Driebergen en Doorn. ,,De bedoeling is dat het binnenkort ook in Zeist verkrijgbaar is", zegt Meuter. Het boek 'Een halve eeuw Beukenhorst en haar voorgeschiedenis' kost 12,50 euro. Bestellen kan via het mailadres info@eenjdesign.nl

advertentie
advertentie